Topstuk van Frans Hals langdurig te gast in Frans Hals Museum

0

Een van Frans Hals absolute topwerken, Stephanus Geraerdts, schepen in Haarlem (ca. 1650-52) is langdurig te gast in het Frans Hals Museum. Het schilderij, afkomstig uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), hangt nu in de Goudleerzaal van het museum. Daar werd het 16 mei onthuld in bijzijn van Chris Hoornaert, ambassadeur van België in Nederland. Het oeuvre van Frans Hals is verspreid over de gehele wereld. Onder de noemer ‘Hals te gast’ streeft het Frans Hals Museum ernaar zoveel mogelijk schilderijen van de meester als tijdelijke bruikleen naar Haarlem te halen.

De onthulling van Stephanus Geraerdts, schepen in Haarlem maakte deel uit van een netwerkavond van de Belgische ambassade. Op dezelfde avond ontving Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, een oorkonde van verdienste van het Fonds Christoffel Plantin uit handen van voorzitter Guy van Doosselaere. Het fonds beloont haar daarmee voor haar bijdrage aan het prestige van België in het buitenland. Ann Demeester is, net als Frans Hals, afkomstig uit de ‘Zuidelijke Nederlanden’ en neergestreken in Haarlem. De Antwerpse Stephanus Geraerdts zal zich in dit gezelschap thuis voelen.

Stephanus Geraerdts
De houding van de geportretteerde man, Stephanus Geraerdts, is ongekend actief in het oeuvre van Frans Hals en het schilderij wordt dan ook als een van zijn absolute topstukken gezien. Stephanus Geraerdts zit gedraaid op zijn stoel en steekt zijn hand uit, alsof hij iets in ontvangst wil nemen. Het pendant, de tegenhanger van dit portret, toont de vrouw van Geraerdts, Isabella Coymans, die hem inderdaad een roos aanbiedt.

De in Amsterdam geboren Stephanus en de schatrijke Haarlemse Isabella trouwden in 1644 in Haarlem en gingen daar vervolgens wonen (in de Koningstraat). Ze behoorden tot de sociale toplaag. Stephanus kreeg een belangrijke baan in zijn nieuwe woonplaats, hij was raadgever en schepen, wat goed te zien is aan de rijke kleding met goudborduursels waarin hij is geportretteerd. Hals portretteerde Stephanus met zijn kenmerkende brede, virtuoze penseelstreek, waardoor het portret zeer dynamisch aan doet. De zwart-wit contrasten in de kleding, en de handschoen die Stephanus losjes vasthoudt, dragen hier extra aan bij.

Het portret van Stephanus Geraerdts, schepen in Haarlem bevindt zich sinds 1888 in Antwerpen en werd toen gescheiden van zijn vrouwelijke tegenhanger die zich in een Franse privé-collectie bevindt. Ze zijn nog één keer samen geweest, tijdens de grote Hals-tentoonstelling die in 1990 in Haarlem plaatsvond. Dat was tevens de laatste keer dat Stephanus te zien was in de Spaarnestad. Door de renovatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, zal Stephanus Geraerdts, schepen in Haarlem tot het voorjaar van 2019 in Haarlem te bewonderen zijn.

Info
Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, 2011 ES Haarlem