Rondleiding langs glas-in-lood van grote kunstenaars in de Nieuwe Bavo

0

De Vriendenkring van de Nieuwe Bavo organiseert op zondag 11 juni een rondleiding langs bijzondere glas-in-lood ramen in de Nieuwe Bavo. Hier hebben diverse grote kunstenaars zoals Bijvoet, Gisèle d’Ailly-van Waterschoot van der Gracht en later Jan Dibbets gewerkt aan de verfraaiing van de ramen. De rondleiding start om 15:00 uur en duurt ongeveer een uur.

Recent is ontdekt dat de Nieuwe Bavo ook ramen heeft uit het atelier van Joep Nicolas, hierover verneemt u natuurlijk deze middag meer! De rondleiding langs de glas-in-lood ramen is een tijdreis door de Nieuwe Bavo. De rondleiding start bij de oudste glas-in-lood ramen in het hoogkoor. Architect Joseph Cuypers streefde tijdens de bouw toch vooral naar een kathedraal met veel daglicht. Tijdens de rondleiding wordt bekeken of hij hierin is geslaagd en op welke manier hij hier invulling heeft gegeven. Verder wordt stilgestaan bij de grote ramen van de Haarlemse kunstenaar Han Bijvoet.

Marc Mulders en Jan Dibbets
De Nieuwe Bavo is recent verfraaid met nieuw glas-in-lood. Tijdens de restauratie van het middenschip in 2016 is door de bekende kunstenaar Jan Dibbets glas-in-lood ontworpen voor de tot dan toe transparante ramen van het middenschip. De doopkapel is door Marc Mulders, kunstenaar van het jaar 2017, in verschillende fasen voorzien van glaspanelen en een fraai bovenlicht die we zeker niet onbesproken laten. Tijdens de rondleiding wordt bekeken of met deze nieuwe ramen recht wordt gedaan aan de visie van Cuypers voor een lichte kathedraal.

De rondleiding start bij de entree van de Nieuwe Bavo aan het Bisschop Bottemanneplein (onder de torens).Deelname alleen na opgave via vrienden@rkbavo.nl o.v.v. rondleiding Glas in lood. Kosten € 7,00 p.p..