Expositie “Onbegrensd vakmanschap” bij ABC Architectuurcentrum

0

Op de expositie “Onbegrensd vakmanschap” toont een twaalftal architecten hun ‘andere’ werk en leggen een relatie met hun architectuur.

Veel architecten beoefenen naast hun vak als architect ook (semi)professioneel een andere kunstdiscipline. Dat was in het verleden zo – denk aan architecten als Berlage, Van de Velde en Rietveld – en geldt nu nog steeds. Zo prijkt op menig meubel de naam van een architect als ontwerper en is bekend dat veel architecten zich bezighouden met het vormgeven van toegepaste kunst: mode, sieraden, serviezen en vazen. Daarnaast houden verscheidene architecten zich bezig met de meer ‘vrijere kunsten’ als schilderkunst, beeldhouwkunst, glaskunst of bijvoorbeeld het componeren van muziek. Hun creativiteit is eigenlijk ‘onbegrensd’, blijft niet beperkt tot architectuur alleen en uit zich dus ook in andere gedaanten. Maar hoe verhoudt het een zich met het ander? Hoe verhoudt die ‘andere’ creativiteit zich met die van de architectuur. Maar ook: hoe beïnvloedt het een het ander?

Deelnemende architecten zijn: Max van Aerschot – schilderijen; Juan Alonso – design/speelgoed; Susana Aparicio Lardiés – fotografie; Hanneke Barendregt – glasobjecten; Corinne Bouwers († 2015) – vilt/mode en sieraden; Rein Jansma – 3D-printobjecten; Martijn Huting – tekeningen; Han de Kluijver – glasobjecten; Henk Spreeuwenberg – sculpturen; Gijs van Thienen – fotografie; Rob de Vries – gemengde technieken; en Herman Zeinstra – tekeningen.

De expositie ‘ONBEGRENSD VAKMANSCHAP; Het andere werk van architecten’ wordt op zondag 18 juni om 16.00 uur geopend door Martijn Bauer, man van Corinne Bouwers. De opening maakt deel uit van activiteiten in het kader van landelijke Dag van de Architectuur die het ABC voor Haarlem en de regio organiseert op 17 en 18 juni. Voor meer informatie: www.architectuurhaarlem.nl.