Struinen op de strandvlakte van buitenplaats Leyduin bij Vogelenzang

0

Op zondag 18 juni van 11.00-12.30 uur neemt plantenkenner Kees Planqué u mee door het nieuwste stukje natuurgebied op buitenplaats Leyduin.

Op de speciaal ingerichte vochtige graslanden groeien inmiddels 200 verschillende soorten planten! U hoort het verhaal over de geschiedenis van het terrein en de ontwikkelingen sinds de voormalige landbouwgronden aan de natuur zijn terug gegeven. Bekijk het verschil tussen plantengroei op schrale en op rijke grond. En geniet van alle variatie die hier nu bloeit.

Vijf jaar geleden werd de toplaag van de weilanden bij buitenplaats Leyduin weggegraven door Landschap Noord-Holland. Zo kwam de historische bodem van de strandvlakte aan de oppervlakte. Tegelijkertijd werd de waterhuishouding van het gebied aangepast. Hierdoor wordt schoon kwelwater uit de ondergrond van de oude strandwal benut. Dit heeft Landschap Noord-Holland gedaan om bijzondere planten een kans te geven in de voortuin van Huis Leyduin.

Startplek: Parkeerterrein op de buitenplaats Leyduin dat u kunt bereiken via de Leidesevaartweg. Het adres is Manpadslaan 1 te Vogelenzang.

Kosten: Deze excursie is gratis. Reserveren kan op www.gaatumee.nl.