Kristien Hemmerechts eerste gastauteur citybooks 2017

0

Haarlem verwelkomt Kristien Hemmerechts als eerste auteur in residentie voor het project citybooks van deBuren.

Wethouder Jur Botter: “Ik ben zeer verheugd over de start van de samenwerking met deBuren en trots op de komst van Kristien Hemmerechts als eerste residentie auteur, naar onze mooie stad. Er zijn genoeg inspiratiebronnen te ontdekken voor het schrijven van een boeiend verhaal! Ik ben benieuwd naar haar verhaal over Haarlem”.

Samenwerking deBuren
Het college van BenW besloot op 21 september 2016 tot een vierjarig partnerschap met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Hiermee krijgt Haarlem een bijzonder internationaal literair uitwisselingsprogramma. De samenwerking gaat van start dit najaar met het project citybooks. De Engelstalige titel wijst op het internationale netwerk van met name Europese steden waar Haarlem in wordt opgenomen. Het project bestaat uit een literair residentieproject voor auteurs en fotografen. Vier auteurs gaan in residentie in Haarlem en verwerken hun ervaring in een citybook: een kort verhaal, een essay of een reeks gedichten over hun belevenissen in de stad Haarlem.

Deze citybooks zijn vervolgens gratis te lezen, beluisteren en te downloaden op www.citybooks.eu gepubliceerd als webtekst, e-book en als audioboek (mp3), in het Nederlands en in het Engels. De auteurs lezen het audioboek in de originele taal zelf voor. Naast de vier literaire stadsportretten is er ook een visueel luik aan het project. Vanwege de bijzondere relatie van Haarlem met het stripverhaal worden twee stripauteurs uitgenodigd een visueel stadsportret te tekenen. Haarlem krijgt hiermee unieke stadsportretten van gerenommeerde auteurs en fotografen/tekenaars, toegankelijk voor een internationaal en breed publiek.

Eerste gastauteur: Kristien Hemmerechts
Kristien Hemmerechts (Brussel, 1955) is een gerenommeerd Vlaams auteur van romans, korte verhalen, reisreportages, columns en essays. Sinds haar debuut in 1986 schreef ze een indrukwekkend oeuvre bijeen. Bekende titels zijn Een zuil van zout (1987), Zonder grenzen (1991), Wit zand (1993), Donderdagmiddag halfvier (2002), De vrouw die de honden eten gaf (2014) en het autobiografische essay Taal zonder mij (1997). Het menselijk onvermogen is een terugkerend thema in haar proza. Ze ontving de Vlaamse driejaarlijkse Staatsprijs voor proza in 1990; in 1993 werd haar de Frans Kellendonk-prijs toegekend voor haar gehele oeuvre. Ze doceert creatief schrijven aan de KU Leuven en het Conservatorium van Antwerpen.

Hemmerechts zal zich voor citybooks de eerste twee weken van oktober 2017 onderdompelen in Haarlem. Tijdens haar verblijf wordt een publiek evenement georganiseerd met de auteur als centrale gast.

Voor informatie over de Haarlemse citybook: hwww.citybooks.eu/nl/steden/p/detail/haarlem.

Naast de gastauteur resideert dit jaar ook een internationale striptekenaar in Haarlem, het programma komt tot stand in samenwerking met de Stripdagen Haarlem. Meer daarover volgt later dit jaar.