Eline Arbo regisseert Goethes klassieker Het lijden van de jonge Werther

0

Eline Arbo is een nieuwe maakster bij Toneelschuur Producties. Voor haar eerste voorstelling bij Toneelschuur Producties bewerkt zij de klassieke roman Het lijden van de jonge Werther van Johann Wolfgang Goethe. De voorstelling is donderdag 21 t/m zaterdag 23 september om 20.00 uur te zien in de Toneelschuur, première: zaterdag 23 september. Kaarten zijn te koop via www.toneelschuur.nl, aan de kassa van de Toneelschuur of telefonisch via 023 5173910 (ma t/m vr 11.30 tot 21.45 uur, za/zo 10.30 – 21.45 uur). Ook is de voorstelling t/m 19 oktober te zien in diverse theaters in het land.

Toneelschuur Producties opent regelmatig haar deuren voor publiek bij de totstandkoming van een voorstelling. Een cruciaal moment in het maakproces zijn de try-outs: het eerste moment dat de voorstelling met het publiek wordt gedeeld. Voor de regisseur dé mogelijkheid om de laatste punten te perfectioneren. Om het voor het publiek extra aantrekkelijk te maken hanteren we vanaf nu voor alle try-outs van Toneelschuur Producties (dus ook voor Het lijden van de jonge Werther op 21 en 22 september) een vaste prijs van € 12,00.

Over Het lijden van de jonge Werther
Tijdens zijn verblijf op het platteland wordt Werther hevig verliefd op Lotte, een meisje dat al verloofd is met Albert. Hij gooit zijn hartstocht volledig in de strijd. Wanneer zijn liefde voor Lotte onbeantwoord blijft, ziet hij geen andere uitweg dan de dood.

Goethes eerste roman is na zijn publicatie in 1774, te midden van de Sturm und Drang-periode, direct een ongekend succes en leidt tot een heuse ‘Werther-Fieber’ onder jongvolwassenen: mannen herkennen zich in zijn verhaal, kleden zich identiek aan hun held en een golf van zelfmoorden raast door Europa.

In haar zelfgeschreven bewerking geeft Eline Arbo niet alleen een stem aan Werther, maar aan alle drie de personages. Centrale vraag in haar bewerking is: wanneer wordt idealisme fundamentalisme?

Eline Arbo: “Ik ben gefascineerd door de stelligheid van Werther om het gevoel als richtlijn voor zijn handelen te gebruiken. Hij is volhardend in zijn houding – met de dood tot gevolg. Is hij een hysterische egoïst of ligt er juist kracht in Werthers irrationele levenswijze? Juist die spanning tussen gevoel en verstand vind ik interessant en wil ik in deze voorstelling onderzoeken.”

eXtra bij Het lijden van de jonge Werther
Voorafgaand aan de voorstelling op vrijdag 22 september geeft literatuurwetenschapper en Goethe-liefhebber Raoul Thoos een inleiding over de achtergronden van Het lijden van de Jonge Werther en zijn visie erop. Toegang is gratis, maar wegens beperkte capaciteit, gelieve te reserveren via www.toneelschuur.nl of 023 5173910.

Wilt u meer weten over Goethe en het begin van de Romantiek? Raoul Thoos geeft bij Hart Haarlem een 6-delige cursus over deze periode. Bezoek aan de voorstelling maakt onderdeel uit van de cursus en tijdens een van de cursusavonden is regisseur Eline Arbo ook te gast. Meer informatie op www.harthaarlem.nl.

Credits
regie: Eline Arbo tekst: Johann Wolfgang von Goethe bewerking: Eline Arbo gebaseerd op de vertaling van Thérèse Cornips (© 1975 Stichting Thérèse Cornips) (met: Diewertje Dir, Sander Plukaard, Victor IJdens decor: Juul Dekker kostuums: Sarah Nixon licht: Varja Klosse muzikaal leider: Thijs van Vuure dramaturgie: Thomas Lamers met dank aan: Sofie de Wilde foto: Annaleen Louwes

Meer info op: www.toneelschuurproducties.nl/werther

Over Eline Arbo (1986)
Eline Arbo is afkomstig uit Tromsø, Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, rondde zij in 2016 de Regieopleiding aan de Academie voor Theater en Dans Amsterdam succesvol af. Zij viel op met haar afstudeervoorstellingen Manifesten en Antigone. Arbo onderzoekt in haar voorstellingen sociaal maatschappelijke thema’s via eigenzinnige concepten.

Eline Arbo: “Het is voor mij en mijn generatie, in Noorwegen maar ook in Nederland, belangrijk om na te denken over hoe wij ons verhouden tot idealisme vandaag de dag. De tijd is rijp voor verandering, maar hoe? In onze wereld die politiek gezien steeds extremer lijkt te worden, vind ik het belangrijk om te reflecteren op onze eigen morele grenzen. In hoeverre zijn wij bereid zijn om onze eigen wereld vorm te geven? De thematiek van mijn werk staat in relatie met de wereld waarin ik leef en zou willen leven. Mijn voorstellingen draaien altijd om mensen die in actie komen tegen het huidige systeem. Ze proberen de structuren waarin ze leven uit te dagen en te leven volgens hun eigen ideeën over goed en kwaad. Ze zoeken de grenzen van idealisme op, soms met gruwelijke gevolgen. Dit zie ik terug bij mijn generatie, die worstelt ook met deze problematiek.

SPEELLIJST HET LIJDEN VAN DE JONGE WERTHER
do 21 t/m za 23 september – Toneelschuur Haarlem
wo 27 & do 28 september – Theater Kikker Utrecht
vr 6 oktober – Theater aan het Spui Den Haag
wo 18 & do 19 oktober – Theater Bellevue Amsterdam