Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem verwelkomt drie nieuwe gezichten

0

Het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem is bijzonder verheugd te melden dat haar team wordt versterkt met drie talentvolle professionals. Per 1 oktober wordt dr. Marrigje Rikken aangesteld als hoofd collecties van het museum. Zij gaat leiding geven aan de afdeling collecties en wordt lid van het managementteam. Daarnaast zal Melanie Bühler per 1 september de functie van conservator hedendaagse kunst vervullen. Het museum is heel blij met haar komst. Zij volgt Xander Karskens op die nu artistiek directeur van het Cobra Museum of Modern Art in Amstelveen is. Geert-Jan Davelaar is per 1 augustus benoemd tot coördinator educatie, exploratie en publieksbegeleiding.

Marrigje Rikken nieuw hoofd collecties
Sinds 2014 is Marrigje Rikken (Rhenen, 1984) werkzaam bij het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem als associate conservator oude kunst. Momenteel werkt zij aan de tentoonstelling Frans Hals en de Modernen die in oktober 2018 opent. Zij zal ook in de toekomst onderzoek doen en tentoonstellingen maken. Sinds 2015 was zij tevens werkzaam als conservator bij het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag, waar zij haar functie per 1 oktober zal neerleggen. Als hoofd collecties bij het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem zal zij zich onder meer bezighouden met nieuw collectiebeleid, de transhistorische collectie-opstelling, het opzetten van het Frans Hals kenniscentrum en het ontwikkelen van een globalistisch perspectief op de Gouden Eeuw.

Rikken is gespecialiseerd in zestiende en zeventiende-eeuwse Nederlandse kunst. Zij begon haar carrière als junior conservator zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderijen bij het Rijksmuseum (2006-2008) en werkte een aantal jaar als docent kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze promoveerde in 2016 aan de Universiteit Leiden op haar proefschrift over de ontwikkeling van diervoorstellingen.

Melanie Bühler conservator hedendaagse kunst
Melanie Bühler (Schaffhausen, 1983) studeerde geschiedenis en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Zürich en het NYUs Institute of Fine Arts in New York. Ze werkte de afgelopen jaren als freelance curator. Ze was verantwoordelijk voor Lunch Bytes (2011-2015), een internationale discussiereeks over digitale cultuur en hedendaagse kunst waarvoor ze met instellingen zoals het Hirshhorn Museum and Sculpture Garden (Washington D.C.), Haus der Kulturen der Welt (Berlijn) en Institute of Contemporary Art (Londen) samengewerkt heeft.

Haar meest recente tentoonstellingsproject was Inflected Objects #2 Circulation – Mise en Séance in De Hallen Haarlem (2016), nummer twee uit een reeks tentoonstellingen die in 2015/2016 bij het Swiss Institute in Milaan, De Hallen Haarlem en Future Gallery Berlijn plaats heeft gevonden. Ze is de redacteur van No Internet, No Art (Onomatopee 2015) en haar teksten verschenen in verschillende internationale tentoonstellingscatalogi, essaybundels en tijdschriften.

Geert-Jan Davelaar coördinator educatie, exploratie en publieksbegeleiding
Geert-Jan Davelaar (Alkmaar, 1981) studeerde geschiedenis aan de Educatieve Faculteit Amsterdam en museologie aan de Reinwardt Academie. Hij werkte tot voor kort als hoofd educatie en publiek in Museum Kranenburgh, Bergen waar hij zorgde voor aantrekkelijke familieprogramma’s, educatief atelier Studio C (voor iedereen van 4 tot 94) en vernieuwende schoolprogramma’s. Eerder was hij onder anderen als educatiecoördinator werkzaam voor MOTI, museum voor beeldcultuur in Breda en het Zuiderzeemuseum Enkhuizen, waar hij zich richtte op de publieksbegeleiding van tentoonstellingen en participatieprojecten.

Hij zal zich in het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem richten op de realisatie van een familievriendelijk museum voor jong en oud, en zich onder meer concentreren op het ontwikkelen van nieuwe manieren van informatieoverdracht en publieksparticipatie en van educatieprogramma’s waarin scholieren kennismaken met oude en nieuwe kunst.