Programma Pletterij oktober

0

Het programma van de Pletterij voor oktober 2017 ziet er als volgt uit:

zo 1 oktober 16.00 uur Pletterij Talkshow: 500 jaar Reformatie
Op zondagmiddag 1 oktober staat de Pletterij Talkshow geheel in het teken van vijfhonderd jaar Reformatie in Haarlem. Theoloog en schrijver Aart Mak gaat in gesprek met stadsarcheologe Anja van Zalinge, burgemeester Jos Wienen, componist en songwriter Ruud Houweling en met cultuurhistoricus Thomas von der Dunk.
Toegang € 3,00/tot 25 jaar € 1,50

wo 4 oktober 14.00 uur film: Casque d’Or (1952) – Jacques Becker
Simone Signoret is in Casque d´Or op zijn aller verleidelijkst als het meisje met het gouden kapsel, dat in de onderwereld van Parijs de begeerte opwekt van een groepje mannen. Haar voormalige pooier ziet het met lede ogen aan, dat zij verliefd wordt op een assistent-timmerman en wil haar terugwinnen met fatale gevolgen. Het is een klassiek en tijdloos meesterwerk van Jacques Becker over passie, intrige en rivaliteit. Weinig regisseurs weten hun tragische visie met zoveel tedere en schalkse momenten te kruiden als Becker en het noodlot zo aantrekkelijk te maken. Simone Signoret werd in Engeland voor haar prachtige spel beloond met de prijs voor beste buitenlandse actrice.
Inleiding: Lenie Peetoom
Toegang €3,00/ tot 25 jaar €1,50

do 5 oktober 20.30 uur Docu Lab: masterclass Audionabewerking
Op 5 oktober heeft Docu Lab een bijzondere gast: geluidstovenaar Daan Arisz komt een masterclass audionabewerking geven. In twee volgepakte uren vertelt hij alle geheimen van het geluidsvak. Daan Arisz is ruim tien jaar werkzaam in Hilversum als audio engineer. In deze tijd heeft hij talloze documentaires, films, trailers, commercials en televisieprogramma’s van geluid voorzien.
Deelname €15, inclusief koffie en thee

zo 8 oktober 16.00 uur muziek: DUMItRIO, Roemeense Folk Muziek
Proverbe, de tweede plaat van DUMItRIO, creëert bekoorlijke sfeer met Roemeense nuance, ondersteund door narratieve-intuïtieve composities en spontane improvisaties. Leider en componist George Dumitriu stuurt het trio steeds in nieuwe richtingen door het kweken van elementen van gesproken en muzikale Roemeense volkskunde in hun repertoire. Zij bieden inzicht in traditionele Roemeense wijsheid door de plaat structureel te baseren op vier Roemeense spreekwoorden afkomstig van Mama-mare (Grootmoeder van de componist. Het trio bestaat uit George Dimutrii (Roemenië), viool, altviool en gitaar, Mattia Magatelli uit Italië op contrabas en elektrische bas en Kristijan Krajnan uit Slovenië op violoncello en slagwerk. Het trio heeft op vele plekken in Europa opgetreden.
Toegang €10,00/jonger dan 25 jaar € 7,50

di 10 oktober 20.00 uur Debat: Debatreeks Toekomst van de Democratie
Aflevering: samenwerking overheid en burgers. Debatleiding Jan de Ridder , voorzitter Rekenkamer Metropool Amsterdam
Met medewerking van onder andere Job Cohen. Meer info binnenkort op de website van de Pletterij.
Toegang €3,00/ tot 25 jaar €1,50

wo 11 oktober 14.00 uur: film Spellbound (1945) – Alfred Hitchcock
Spellbound wordt met Suspicion als een van de hoogtepunten uit Hitchcocks vroege films gezien. De film werd genomineerd met 6 Oscars. Ingrid Bergman en Gregory Peck spelen de sterren van de hemel in deze indringende film. En zoals we van Hitchcock gewend zijn weet hij de spanning tot het uiterste op te voeren. De befaamde droomscène is een ontwerp van de surrealistische kunstenaar Salvador Dali.
Inleiding: Lenie Peetoom
Toegang €3,00/ tot 25 jaar €1,50

vr 13 oktober 20.30 uur muziek: Almeida/Dijkstra/Van Wijck Impro Trio
Almeida/Dijkstra/van Wijck zijn een trio die vrije improvisatie spelen. Leden zijn de Portugese contrabas speler Gonçalo Almeida, de Nederlandse saxofonist Jorrit Dijkstra en drummer/percussionist Friso van Wijck, ook uit Nederland.
Op hun muzikale reis verliest het trio zich in unieke improvisaties van toon, structuur en uitgebreide technieken.
Toegang €10,00/jonger dan 25 jaar € 7,50

ma 16 oktober 19.30 uur event: Infobijeenkomst Voorleesexpress
De vrijwilligers van de Voorleesexpress ondersteunen kinderen met een taalachterstand en brengen (voor-)leesplezier bij gezinnen thuis. Sinds 2003 is het percentage laaggeletterden in Nederland significant toegenomen van 12% naar 18%. De VoorleesExpress biedt voorleestrajecten aan kinderen met een taalachterstand. Voor 20 weken wordt er bij het gezin thuis voorgelezen. Samen met de ouders streven we ernaar dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen. Enthousiaste vrijwilligers maken dit project mogelijk. Hoor meer over vrijwilliger zijn bij de VoorleesExpress tijdens de informatiebijeenkomst. Als voorlezer lees je 20 weken voor bij een gezin thuis.
Toegang: gratis

di 17 oktober 20.00 uur Debatcafé
Pletterij Debatcafé: een maandelijks gevarieerd programma met veel nieuws, interviews, muziek, columns, poëzie en debat. De leiding van het Debatcafé is in handen van Annemieke Windt en Erwino Ouwerkerk. Kijk voor de onderwerpen op de website van de Pletterij.
Toegang: €3,00/ tot 25 jaar €1,50

wo 18 oktober 14.00 uur film: Rashomon (1950) Akira Kurosawa
Kurosawa beleefde zijn internationale doorbraak in 1951 met de voorstelling van zijn 12e film op de Mostra van Venetie – wat ook de eerste kennismaking betekende voor het westen met de verborgen rijkdommen van de Japanse cinema. De meest geroemde film van Akira Kurosawa is een verhalend experiment waarin een aantal levende personages – een priester, een vagebond, een houthakker – en de geest van het verscheiden slachtoffer elk hun versie geven van een roofmoord en verkrachting in het woud. Iedereen heeft een goede reden om de waarheid te verdraaien en zichzelf de nobele rol toe te dichten. Kurosawa toont dit drama vanuit alle mogelijke gezichtspunten. Hoe meer we over dit incident te weten komen, hoe complexer het wordt. Een absolute waarheid is er niet, alleen versies van een relatieve waarheid.
Inleiding: Lenie Peetoom
Toegang €3,00/ tot 25 jaar €1,50

do 19 oktober 20.30 uur muziek: CD presentatie Irrational Library
De Haarlemse rockband Irrational Library Band presenteert op 19 oktober zijn eerste CD/boek met de titel “Now that we still can”. De Irrational Library Band bestaat uit Joshua Baumgarten, Tom de Haan en Mishal Zeera.
Toegang €10,00/jonger dan 25 jaar € 7,50

vr 20 oktober 20.30 uur muziek: Paul Weiling Trio met Amsterdam Saxophone Legends
Het Paul Weiling Trio brengt een ode aan vijf Amerikaanse jazzartiesten in het Amsterdam van de jaren 50 en 60. Live-jazz in combinatie met audiofragmenten en origineel beeldmateriaal afkomstig van het Nederlands Jazz Archief. Met Paul Weiling op saxofoons, Sven Schuster, contrabas en Leo Bouwmeester, piano. Amsterdam Saxophone Legends is een Engelstalig, live-jazz multimedia concert.
Toegang €10,00/jonger dan 25 jaar € 7,50

wo 25 oktober 14.00 uur film: Pane, Amore e Fantasia (1953) – Luigi Comencini
Deze romantische komedie vierde triomfen in de Italiaanse bioscopen.
Dat hij zo´n succes had, kwam niet in de laatste plaats door filmster en sexbom, 26 was ze en het was des te spannender dat zij juist haar esprit ‘en de rest` leende aan de rol van een dorpsmeisje van een jaar of 18 dat op blote voeten over de keitjes loopt. Maar La Lollo was het probleem niet. Dat was de politiechef tegenover haar. Nieuw in het dorp. Een goed geconserveerde man van middelbare leeftijd, die wat de meisjes betreft nooit een oogje toeknijpt, omdat hij dat dan liever wagenwijd openhoudt. En juist deze handhaver van het recht gaat zich verloven met een ongehuwde moeder. Nu kijkt niemand daar meer van op, maar in het verre verleden van de jaren vijftig van de vorige eeuw was zo´n verbintenis hoogst onfatsoenlijk en dus een belediging voor ambtenaren, al dan niet in functie.
Inleiding: Lenie Peetoom
Toegang €3,00/ tot 25 jaar €1,50

wo 25 oktober 20.00 uur: debat: Tegenlicht Meet Up
Het onderwerp is Zorgeloos Leven en aan het debat wordt onder andere deelgenomen door Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg, waar hij zelfsturing introduceerde.

zo 29 oktober 16.00 uur muziek: JazzX Mild
Het experimentele/ atmosferische jazzkwartet MILD (afkorting voor “Mnemonic Induction of Lucid Dreaming”) smeedt verschillende elementen uit de jazz samen tot een uniek geluid. Dit experimentele jazzkwartet neemt het publiek mee in het grenzeloze landschap van het onderbewustzijn.
Toegang €10,00/jonger dan 25 jaar € 7,50

di 31 oktober 20.00 uur Debat: Debatreeks Toekomst van de Democratie
Aflevering: Politiek van de stoeptegel over de (on)mogelijkheden voor de gemeenteraad en individuele raadsleden. Debatleiding Enno Neef, actievoerder en vm. gemeentelijk en provinciaal bestuurder en toezichthouder.
Meer info binnenkort op de website van de Pletterij.
Toegang €3,00/ tot 25 jaar €1,50

Info
Pletterij, Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.