Start renovatie en verduurzaming schoolgebouw IKC De Argonauten

0

Deze week is de opdracht ondertekend voor de renovatie en verduurzaming van het schoolgebouw van de voormalige Praktijkschool De Schakel aan de Nicolaas van der Laanstraat 20 te Haarlem.

Opdrachtgever is Marten Elkerbout, bestuurder van stichting Spaarnesant en opdrachtnemer is de algemeen directeur Paul Vlaar van aannemingsbedrijf Ooijevaar uit Alkmaar. De overeenkomst is na een procedure van Nationale aanbesteding voorbereid door projectleider Herman van Langen van Res Smit. Architect Daan Jose van Kristenson architecten uit Deventer heeft een fraai plan gemaakt dat het oude schoolgebouw transformeert naar een modern kindcentrum met leerpleinen en behoud van het monumentale karakter. Bijzonder hierbij is dat het gemeentelijk monument uit 1934 wordt getransformeerd naar een gasloos en fris schoolgebouw. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de modernste technieken voor warmte-koudeopslag en hergebruik van warmte in het gebouw. Het binnenklimaat wordt getransformeerd van zeer slecht naar zeer goed.

In het schoolgebouw wordt IKC De Argonauten gehuisvest, een samenwerkingsverband tussen de nieuwe basisschool van Spaarnesant en opvangorganisatie Op Stoom uit Haarlem.

De gemeente Haarlem financiert de renovatie en aanpassing van het schoolgebouw. Hiermee komt er in de wijk Garenkokerkwartier een Integraal Kind Centrum waar kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar in de combinatie opvang en basisonderwijs kunnen spelen en leren. Ouders hebben hiertoe in 2008 het initiatief genomen, vanaf januari 2019 is het dan eindelijk zover en kunnen de kinderen in de eigen wijk naar school. De Argonauten zijn nu tijdelijk aan de Cruquiusstraat gehuisvest.