De papieren nalatenschap van Ludwig Wittgenstein, de zogenaamde Nachlass, is aan het Memory of the World Register van UNESCO toegevoegd. Dat werd deze week bekend gemaakt. De nominatie is vanuit Oostenrijk gecoördineerd. Het Noord-Hollands Archief participeert met documenten over de filosoof Ludwig Wittgenstein: de zogenaamde Wittgensteiniana, onderdeel van het Wiener Kreis Archief.

De Wiener Kreis (1920-1938) was een groep van filosofen en wetenschappers die zich rond Moritz Schlick (1882-1936) schaarde. Schlick heeft van Wittgenstein verschillende dictaten opgenomen en uitgewerkt, beschreven als de zogenaamde Wittgensteiniana.

Ludwig Wittgenstein (1889-1951) wordt gezien als één van de belangrijkste filosofen van de 20ste eeuw en de grondlegger van de ‘linguïstische wending’. Kort omschreven is het kenmerk hiervan dat taal de werkelijkheid onvoldoende kan weergeven. Maar ook op andere wetenschappelijke disciplines was Wittgensteins werk van grote invloed. De enige filosofische publicatie van zijn hand die werd uitgegeven toen hij nog leefde is de Tractatus Logico-Philosophicus (1921). Hierin beschrijft Wittgenstein hoe taal zich tot het domein van de kennis, ethiek, esthetiek en religie verhoudt.

In 1929 werd Wittgenstein hoogleraar aan de University of Cambridge en ontwikkelde hij een nieuwe taalfilosofie. Deze nieuwe inzichten werden pas na zijn dood, in 1953, gepubliceerd in de Philosophische Untersuchungen. Deze wordt nog steeds beschouwd als één van de belangrijkste publicaties voor de moderne geschiedenis der filosofie.

Wittgensteins filosofische ontwikkeling is in zijn Nachlass gedetailleerd vastgelegd. De Nachlass bestaat uit meer dan 20.000 pagina’s, waaronder 83 manuscripten.

De originele stukken van Wittgensteins Nachlass zijn behalve bij het Noord-Hollands Archief, bij de Wren Library (Trinity College Cambridge, UK), de Austrian National Library (Wenen, AUT), de Bodleian Library (Oxford, UK) en The Bertrand Russell Archives (Ontaria, Canada) in beheer.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)