De Adriaan – biografie van een stadsmolen

0

Op 13 november verschijnt bij de Haarlemse uitgeverij Loutje het boek ‘De Adriaan – Biografie van een stadsmolen’ van historicus Chris Brunner.

Op een van de mooiste plekken van Haarlem, in een bocht van het Spaarne, staat molen De Adriaan. Een echte stadsicoon die je, zo midden in de stad, nauwelijks over het hoofd kunt zien. Talloze schilders en fotografen hebben hem op het doek, een papier of de gevoelige plaat vereeuwigd, sinds hij er een kleine 240 jaar geleden is neergezet. Achter dit mooie beeld schuilen echter ook vele boeiende, weinig bekende verhalen die nauw zijn verbonden met de geschiedenis van de stad Haarlem.

In De Adriaan – Biografie van een stadsmolen presenteert historicus Chris Brunner deze bewogen geschiedenis voor het eerst in een samenhang. De Adriaan heeft nogal verschillende levens gekend. De meest uiteenlopende producten als tras, snuiftabak en meel zijn erop geproduceerd. Steeds weer nieuwe ondernemers hebben, zelfs in ernstige crisistijden, in de molen geïnvesteerd, soms met succes, soms kampend met grote tegenslagen.

Brunner laat zien hoe de lotgevallen van De Adriaan en zijn ondernemers nauw samenhangen met de even bewogen geschiedenis van de stad Haarlem. Het was een periode waarin Haarlem een complete transformatie onderging van een verarmde, ingeslapen kleine stad naar een trotse, moderne provinciehoofdstad. De Adriaan heeft het allemaal meegemaakt. Windmolens speelden in die historie lange tijd een belangrijke, in de geschiedenis-boeken helaas nog weinig benoemde rol.

Het 144 pagina’s tellende boek bevat ruim 160 afbeeldingen in zwartwit en kleur. Actueel en historisch fotomateriaal wordt aangevuld met topografische kaarten, tekeningen, schilderijen en grafiek. De winkelprijs bedraagt 19,95.

Adriaan lezing en stadswandeling op zaterdag 18 november

Op zaterdag 18 november verzorgt auteur Chris Brunner in de Athenaeum Boekhandel in Haarlem een lezing over zijn boek De Adriaan – Biografie van een stadsmolen. Na afloop van de lezing is er gelegenheid het boek aan te schaffen en te laten signeren door de auteur.

Aansluitend verzorgt de schrijver een stadswandeling langs verschillende monumenten die te maken hebben met de geschiedenis van de molen. Uiteraard eindigt de wandeling bij De Adriaan, waar deelnemers een bezoek aan de molen kunnen brengen.

Info
Datum: Zaterdag 18 november
Aanvang: 11.00 uur (aansluitend stadswandeling tot ongeveer 13.00 uur)
Locatie: Athenaeum Boekhandel, Gedempte Oude Gracht 70, 2011 GT Haarlem
Aanmelden: haarlem@athenaeum.nl

Deelname aan de lezing en de stadswandeling is gratis.Voor een eventueel bezoek aan De Adriaan geldt de normale toegangsprijs.