Sterke vrouw bijt van zich af in een grensoverschrijdend dansconcert

0

NachtHexen I: Jeanne

Met NachtHexen I: Jeanne start Van Daele een cyclus over heldinnen door de wereldgeschiedenis heen. Deze creatie is gebaseerd op het Russische nacht- bommen regiment Taman tijdens WO II dat in zijn geheel, van piloten tot technici, uit vrouwen bestond. Met lichte zweefvliegtuigjes bombardeerden zij met succes de Duitse stellingen. Binnen het universum van de Russische nachtheksen plaatst Van Daele Jeanne d’Arc (een eerdere historische strijder) in het nu. Tegen wat, wie, hoe en of zou d’Arc in onze huidige tijd ten strijde trekken.

NachtHexen I: Jeanne is een rechtstreekse ode aan de kracht van de vrouw. In navolging van het succesvolle Over Onze Vader (2016) en het zeer dansante Tierra (2017) brengt het immer tijdelijke collectief Jens van Daele’s Burning Bridges wederom een stevige theatrale vertelling ten tonele. In NachtHexen I: Jeanne versmelten krachtige dans, emotioneel theater en zinderende live muziek, gebracht door een louter vrouwelijke cast van internationale klasse, tot een beklijvend geheel. Puur, energiek en sensitief, de snelste weg naar het hart van de toeschouwer zoekende, zoals u van Jens van Daele’s Burning Bridges gewend bent.

NachtHexen I: Jeanne gaat in première op zaterdag 9 december 2017 in Stadstheater Arnhem. Daarna volgt een uitgebreide tournee langs de Nederlandse theaters. Op 20 februari 2018 is de voorstelling te zien in de Toneelschuur in Haarlem. Bekijk de volledige speellijst op www.jensvandaele.com/nl/agenda.

Over Jens van Daele’s Burning Bridges
De laatste jaren maakt choreograaf Jens van Daele zijn voorstellingen onder de naam Jens van Daele’s Burning Bridges, een telkens tijdelijk collectief van artiesten – dansers, muzikanten, schrijvers, acteurs, dramaturgen e.a. – die bruggen slaan maar ze ook weer kunnen verbranden.

Zo maakte Van Daele in 2013 met zijn dansers en de muzikanten van het Zwitser/Franse Ensemble Batida Spring Tide, geïnspireerd door ‘Le Sacre du Printemps’ van Igor Stravinsky. In 2015 is het de Britse kunstschilder Lucian Freud die als inspiratie dient voor het muzikale dansconcert About Lucian. Aanleiding voor een voorstelling vindt Van Daele niet alleen bij grootmeesters uit Rusland of Engeland, maar ook dichter bij huis. In Over Onze Vader combineert hij voor het eerst zijn zo kenmerkende rauwe en eerlijke dans en live muziek met even onontkoombaar oprecht teksttheater over het levensverhaal van zijn eigen ouders. In 2016 volgde Tierra, een aards dansfestijn waarin de gebundelde krachten van hedendaagse dans en live muziek de toeschouwer rechtstreeks in het hart zullen raken.

Info
Dinsdag 20 februari 2018, Toneelschuur.

Advertentie