Four Drags and a Funeral na succes in Toneelschuur

0

De komedie Four Drags and a Funeral, die al met veel succes door Productiehuis De Verbinding in 2016 in Haarlem is gespeeld, staat op 27 januari in de Haarlemse Toneelschuur. Deze feel-good voorstelling gaat na de Haarlemse vernieuwde première het land in naar Amsterdam, Arnhem, Rotterdam en Den Bosch en sluit de serie optredens af in Haarlem.

Four Drags and a Funeral is een razendsnelle komedie van Jos Ahlers over familie, liefde, loyaliteit en bingo. Het thema is: een deel van je familie krijg je cadeau bij je geboorte, een ander deel kies je zelf. Welk deel is dan je echte familie? En mag je die vraag eigenlijk wel stellen?

Bizar maar hilarisch verhaal
Het verhaal is even bizar als hilarisch. Vier Amsterdamse dragqueens hebben een bijzondere opdracht en reizen daarvoor af naar Zeeland. Het vijfde lid van hun clubje is onverwacht overleden en de vier komen hun belofte inlossen: hij gaat niet als man, maar als de ‘Bingo-keizerin van Amsterdam’ het graf in. Dat ze daarvoor de nacht voor de begrafenis moeten inbreken in de dorpskerk van zijn streng gereformeerde geboorteplaats is een kleine barrière. Maar wat in Amsterdam nog een briljant idee leek, blijkt toch niet zo eenvoudig. Zeker wanneer de moeder van de overledene die nacht ook nog eens de kerk binnenkomt.

Nieuwe actrice in bestaand stuk
De rol van de moeder van de persoon waar het allemaal om draait, is overgenomen door Haarlemse actrice Bianca Nunnink. Zij heeft een ruime ervaring in spelen bij Toneelgroep Alberinck Thijm. De vorige actrice, Anna Crott, kon vanwege andere verplichtingen niet deelnemen aan het herpakken van de succesvolle voorstelling. In september 2016 heeft de show zeven keer voor uitverkocht huis in Haarlem gestaan. Nu dan een hernieuwde opvoering in de Haarlemse Toneelschuur op 27 januari, maar ook op 1 en 2 juni 2018.

‘Anders zijn’ bespreekbaar maken
Met de landelijke tournee wil Productiehuis De Verbinding bijdragen aan de bewustwording van het ‘anders zijn’ dan de norm. De opvallende cast (vier mannen in een jurk) bezorgt het publiek een bijzondere, boeiende en interessante avond die mag leiden tot het beter bespreekbaar maken van thema’s als ongelijkheid, vooroordelen, geloof en homoseksualiteit. De vier acteurs als dragqueens laten zien dat toneel een interessante vorm is om in korte tijd veel duidelijk te maken en zetten het publiek aan tot, al is het maar heel kort, overdenkingen over de bovengenoemde thema’s.

Het stuk roept op tot het bespreken met elkaar en de diversiteit te vieren. “We vinden het belangrijk om dit stuk vaker te spelen en te laten zien dat het leven niet altijd als vanzelfsprekend is. Soms doet de omgeving, of de situatie waar je in leeft, onbewust, of juist bewust een beroep op je om een keuze te maken, terwijl je eigenlijk helemaal die keuze niet wil of kan maken,” aldus de schrijver.

De vier dragqueens worden gespeeld door Amsterdammer Joey Ploch, Wim Kok, Alexander van der Doorn en Hans Goes. De moederrol wordt vervuld door Bianca Nunnink. Het stuk wordt geregisseerd door Thomas Terstal en Jos Ahlers en is te zien op 27 januari in de Toneelschuur Haarlem. Voor overige speeldata en tickets: www.fourdragsandafuneral.nl.