Programma Pletterij april

0

Het programma van de Pletterij voor april 2018 ziet er als volgt uit:

do 5 april, 20.30 uur muziek: Rebels without a clue: Lloyd Spiegel
De Australische bluesgitarist Lloyd Spiegel staat al 26 jaar op prominente podia, heeft negen albums uitgebracht en inmiddels is hij een van de belangrijkste voorlopers van de Australische blues. Bovendien staat hij in de top 50 van ‘s lands beste gitaristen. Sinds zijn dertiende heeft Spiegel de wereld rondgereisd. Hij heeft vooral door Europa, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten getoerd met de grote iconen uit pop, soul en blues zoals Ray Charles, Bob Dylan en Etta James. Hij heeft veelvuldig op grote festivals opgetreden met de grondleggers van de moderne blues zoals Brownie McGhee en Luther Allison. Dankzij zijn krachtige verschijning op het podium, zijn hechte relatie met de bluestraditie en de beheersing van zijn instrument is Spiegel niet meer weg te denken uit de Australische blues.
In 2015 bracht Spiegel “Double Live Set” uit, dat op de 7e plaats stond van de Australische “Indy-“ hitlijst. Het album won vier Australian Blues Music Awards.
Zijn nieuwe release “This Time Tomorrow” bevat tien nieuwe nummers geïnspireerd door de recente tournees door de VS, Europa en Midden-Amerika. “Een prima album waarin je kan genieten van roots rock zonder al te veel opsmuk met een bluesy ondertoon.” (Peter Marinus in: Blues Magazine. Na een tournee door Australië toeren Spiegel en zijn band opnieuw door Europa en de Pletterij kan dan uiteraard niet worden overgeslagen!

wo 11 april 14.00 uur film Lola Montès (19550 – Max Ophüls
Inleiding: Lenie Peetoom
Dit meesterwerk van Max Ophüls gaat over het schandelijke leven van de 19e-eeuwse courtisane en danseres Lola Montès met in de hoofdrol Martine Carol. Het scenario is gebaseerd op het boek “La vie extraordinaire de Lola Montès” van Cécil Saint Laurent. De film begint met Lola Montès die in een circus een vernederend nummer opvoert, opgezweept door Peter Ustinov, de verteller. In vier flashbacks krijgen we haar levensverhaal te zien; de romantische mijmeringen staan in scherp contrast met haar aftakeling tot circusattractie. De cinemascope beeldcomposities zijn schitterend en de alsmaar bewegende camera voert een duizelingwekkende dodendans op. Het waardige afscheid van grootmeester Ophüls.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar.

za 14 april, 18.00 uur Event Wereldkeuken event
Naast het wekelijkse Wereldkeuken Restaurant op donderdag wordt er maandelijks een groot diner georganiseerd voor ruim 40 gasten in de theaterzaal van de Pletterij. Laat u verrassen door een heerlijk driegangen menu gekookt door Nieuwe Haarlemmers. Zij koken als vrijwilliger de favoriete gerechten uit hun moederland, als een ode aan waar zij vandaan komen, als een herinnering aan wat zij achterlieten.
Tijdens deze avond willen verschillende mensen hun rijke cultuur met u delen. Namelijk als kok, ober, gastvrouw, gast of performer.
De avond start om 18:00 en is rond 21:00 afgelopen. Toegang is € 17,50 dit is inclusief 3-gangen diner en exclusief drankjes. Er is altijd een vegetarische optie. Reserveren via www.wereldkeukenhaarlem.nl.

Zo 15 april 16.00 uur muziek jazzX Floris Kappeyne Trio
Het Floris Kappeyne Trio werd opgezet door de pianist in 2015. Bestaande uit afzonderlijke Prinses Christina Concours winnaars (2012) heeft het trio de afgelopen jaren in het binnen- en buitenland het publiek verheugd met moderne vertolkingen van klassieke jazz standards. Het trio heeft in het afgelopen jaar een stap gemaakt in het zoeken naar een authentiek geluid, door het vermengen van de bekende klanken geïnspireerd door het McCoy Tyner Trio uit het begin van de jaren ’60, Senegalese sabar ritmes en abstracte muzikale concepten uit de moderne klassieke muziek . Op 2 juni 2017 is het resultaat hiervan verschenen op hun debuutalbum op Challenge Records International. De bezetting is als volgt: Floris Kappeyne (piano, Composer), Tijs Klaassen (double bass), Wouter Kühne (drums)
Toegang: € 10,00/€ 7,50 voor jonger dan 25 jaar.

di 17 april 20.00 uur debat: Debatcafé
Pletterij Debatcafé: een maandelijks gevarieerd programma met veel actueel nieuws, interviews, muziek, columns, poëzie en debat. Zie voor het programma de website www.pletterij.nl.
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

wo 18 april 20.00 uur film: Murder, She Said (1961) – Georg Pollock
presentatie: Lenie Peetoom
Margareth Rutherford speelt in deze film haar eerste filmrol als Miss Jane Marple in Murder, She Said, naar Agatha Christie´s bestseller 4.50 from Paddington. En dat was meteen een gigantisch succes. Zij was voor de liefhebbers van de detectives van Agatha Christie de Miss Marple die zij voor ogen hadden en men sloot haar in het hart. Overigens was Agatha Christie niet zo tevreden met deze verfilming: zo vindt ze dat er teveel wijzigingen waren ten opzichte van het verhaal en dat Margareth Rutherford de schrandere oude dame Miss Marple te stoer voorstelt. Maar het publiek was enthousiast en er zouden nog veel Miss Marple-films volgen.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

di 19 april docu: Doculab More than a pipeline
“More than a Pipeline” is een film van Robert Bridgeman en Lex Olthof over de reeds 500-jaar durende onderdrukking van de Native Indians in de VS, door de Amerikaanse overheid. In dit verhaal staat de opstand in Standing Rock in 2016, van duizenden Sioux-indianen en hun bondgenoten (‘waterbeschermers’ zoals zij zichzelf noemen) centraal.
In Standing Rock North Dakota komen deze Sioux indianen en hun bondgenoten samen, om hun water en heilige grond te beschermen tegen de ‘Dakota Access Pipeline’. Na 500 jaar onderdrukking weten ze stand te houden tegen de macht van een grote oliemaatschappij, een bankensyndicaat en de politie. Wat houdt ze staande, bij temperaturen van -30 graden Celsius? Maar dat het wel degelijk mogelijk is, om grote corporaties te bewegen te stoppen met hun vernietigende, alleen op winst gerichte activiteiten, blijkt uit het verhaal van het contact dat beide documakers hadden met ING en ABN-Amro.
De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. Reserveren is gewenst.

di 24 april 20.00 uur debat: Tegenlicht Meet Up
Kijk voor meer informatie op de website www.pletterij.nl
Toegang: gratis, vrijwillige bijdrage is welkom.

wo 25 april 14.00 uur film: Nederlands-Indië in oude beelden
Inleiding: Lenie Peetoom
Deze middag staat geheel in het teken van indrukwekkende oude beelden van Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. In 1940 had het eilandenrijk een inwonersaantal van 70 miljoen van wie er 45 miljoen alleen al op het zeer welvarende eiland Java woonden, waar het centrale bestuur vanuit Nederland was gevestigd. Met de boot wordt een aantal eilanden bezocht, waaronder Bali, Borneo, Sumatra, Java, Nieuw Guinea en de Papoea`s die in 1940 nog geheel in het stenen tijdperk leefden. De filmbeelden van deze reis door de Indische Archipel van tropisch Nederland zijn gemaakt door Polygoon en worden van een uitvoerige toelichting voorzien door de toen zeer bekende hoorspelacteur Kommer Kleyn.
Wo 25 april 20.30 uur muziek Improsessie met Timon Koomen
De Pletterij Impro Sessie avonden worden samengesteld door een gastmusicus die andere kunstenaars/musici uitnodigt. Ook bedenkt hij of zij het concept van de avond. Deze avond is Timon Koomen samensteller. Zie voor gasten de website www.pletterij.nl. Timon Koomen is een Haarlemse gitarist, hij speelt in de band Kapok.
De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Info
Pletterij, Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)