Gasthuisexpo over Coornhert door Coornhert

0

In dit jaar van Coornhert hebben leerlingen uit 4 havo van het 70-jarige Haarlemse Coornhert Lyceum zich laten inspireren door afbeeldingen met spreuken die Coornhert gebruikte, de zogeheten emblemata.

De Coornherters hebben voor hedendaagse spreekwoorden gekozen en deze in linoleumsneden uitgevoerd. De kleurrijke zelfportretten die de brugklassers hebben gemaakt en de stripverhalen van de tweede klassers geven deze kleine expositie van jonge kunstenaars een extra vrolijk tintje.

Coornhert en Haarlem
Dirck Volckertszoon Coornhert (1522-1590), theoloog, filosoof, schrijver, dichter, grafisch kunstenaar, drukker, uitgever, humanistische geleerde, taalvernieuwer en letterkundige. Kortom, een veelzijdig man en een van onze belangrijkste cultuurdragers die rechtvaardigheid en medemenselijkheid hoog in het vaandel had. Dat maakt hem niet alleen een historische grootheid, maar ook van onschatbare waarde voor deze tijd. Zijn kernwaarden vrijheid, respect en verdraagzaamheid zijn ook nu van grote betekenis. Coornhert woonde en werkte bijna 40 jaar in Haarlem waar hij o.a. een boekdrukkerij had.

Gasthuisexpo
De Gasthuisexpo Coornhert door de ogen van nu is te zien van vrijdag 13 april tot maandag 21 mei 2018 in Museum Haarlem. Het museum bevindt zich in het winkelhart van historisch Haarlem, aan het Groot Heiligland 47. Openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en zondag t/m maandag 12.00-17.00 uur.