Eline Arbo regisseert De Rechtvaardigen van Camus

Nieuwe voorstelling van de regisseur van Het lijden van de jonge Werther

0

Eline Arbo maakte in september 2017 haar debuut bij Toneelschuur Producties met Het lijden van de jonge Werther. Het werd een droomstart: de voorstelling werd zeer enthousiast ontvangen door pers en publiek en het leverde haar een nominatie op voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2018.

Als tweede voorstelling kiest zij voor De Rechtvaardigen van Albert Camus. De voorstelling gaat op donderdag 17 mei 2018 in première in Toneelschuur Haarlem en is daar te zien van dinsdag 15 tot en met zaterdag 19 mei. Kaarten zijn te koop via www.toneelschuur.nl en aan de kassa van de Toneelschuur. In oktober/november 2018 volgt een landelijke tournee, de kaartverkoop hiervoor start mei 2018.

Over de Rechtvaardigen
In februari 1905 in Moskou organiseert een groep terroristen van de socialistisch revolutionaire partij een bomaanslag tegen groothertog Sergeï, een van de machthebbers over hun land. Op het moment van de aanslag blijken ook zijn neefje en nichtje in de koets te zitten. Een aantal leden van de terroristengroep vindt het vanwege de aanwezigheid van de kinderen moeilijk om door te gaan met de aanslag. Dit is het startsein voor een onderlinge discussie over de morele en ethische grenzen van hun idealisme. In De Rechtvaardigen ontmoeten wij de groep jonge terroristen aan de vooravond van de aanslag, waar ze geconfronteerd worden met hun idealen en hun twijfels.

Eline Arbo maakt samen met vijf acteurs en een muzikant een theatrale en muzikale voorstelling die de morele grenzen van politieke actie onderzoekt. Hoe ver zijn wij bereid om te gaan om onze wereld vorm te geven? Zijn wij überhaupt in staat om iets te doen of blijft het steken in mooie woorden?

Debatavond op vrijdag 18 mei
De personages in De Rechtvaardigen vertegenwoordigen zeer uiteenlopende standpunten. Hoe ver zijn wij bereid te gaan om onze wereld vorm te geven? Eline Arbo en cast gaan in debat onder leiding van Oscar Kocken. Gratis toegankelijk, direct na de voorstelling in het Toneelschuur café.

Eline Arbo over de voorstelling
In onze wereld die politiek gezien steeds extremer lijkt te worden, vind ik het heel belangrijk om te reflecteren op onze eigen morele grenzen. De jonge terroristen in het stuk van Camus representeren een uiteenlopende groep mensen, van de alles-of-niets revolutionair tot de opstandeling die graag de wereld wil veranderen zonder veel daarvoor te hoeven doen. Wat hen bindt is een wens voor een betere wereld, maar de vraag blijft: hoe pakken we het aan? Ik merk dat dit een vraag is die mijn generatie ook bezighoudt. De tijd is rijp voor verandering, maar hoe?

Regie en bewerking: Eline Arbo, tekst: Albert Camus, vertaling: Max Croiset, met: Judith van den Berg, Laura de Geest, Benno Veenstra, Chiem Vreeken, Thijs van Vuure, Matthijs IJgosse, muziek: Thijs van Vuure decor: Juul Dekker licht: Varja Klosse kostuumontwerp: Rebekka Wörmann foto: Annaleen Louwes

www.toneelschuurproducties.nl/rechtvaardigen

Over Eline Arbo (1986) Eline Arbo is afkomstig uit Tromsø, een kleine stad boven de poolcirkel in het Noorden van Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, verhuisde Arbo naar Amsterdam voor haar studie aan de Regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam die zij in 2016 succesvol afrondde.

In haar afstudeerjaar maakte Arbo de voorstelling Manifesten, een muzikale en speelse voorstelling over wat het betekent om in iets te geloven. Haar tweede afstudeervoorstelling Antigone van Sofocles ging over hoe je idealisme tot actie kunt brengen, en was een beeldende en theatrale versie van de oude klassieker. Tijdens dit afstudeerjaar liep zij ook stage bij Toneelgroep Amsterdam bij de voorstelling Het jaar van de kreeft van Hugo Claus, geregisseerd door Luk Perceval. In oktober 2016 maakte Eline Arbo in het Schuur Atelier van Toneelschuur Producties de voorstelling Søster. Eerder dit seizoen presenteerde ze haar eerste voorstelling bij Toneelschuur Producties Het lijden van de jonge Werther.

Eline Arbo: “De thematiek van mijn werk staat in relatie met de wereld waarin ik leef en zou willen leven. Mijn voorstellingen draaien altijd om mensen die in actie komen tegen het huidige systeem. Ze proberen de structuren waarin ze leven uit te dagen en te leven volgens hun eigen ideeën over goed en kwaad. Ze zoeken de grenzen van idealisme op, soms met gruwelijke gevolgen.Ook mijn eigen generatie worstelt met deze problematiek