Programma Pletterij mei

0

Het programma van de Pletterij voor Mei 2018 ziet er als volgt uit:

do 3 mei 20.00 uur debat: Reeks Alles over voedsel afl. 1 Voedsel, is er voor iedereen ter wereld genoeg ?
Kan de wereld het aan om straks 10 miljard bewoners te voeden? Deze vraag werd door de Volkskrant begin dit jaar opgeworpen in een serie artikelen onder de titel de Voedselzaak. Dat inspireerde de Pletterij om ook in Haarlem aan dit vraagstuk aandacht te gaan besteden.De Pletterij organiseert hiertoe een serie van vier avonden, waarin geprobeerd wordt de problemen te adresseren “van groot naar klein”. Dus van globaal- de hele wereld betreffend- tot wat je zelf door aanpassingen in jouw consumptiepatroon kunt doen om bij te dragen aan een duurzame voedselvoorziening.
In deze eerste aflevering is wetenschapper dr. ir. Max Merbis te gast. Deze Haarlemse stadsgenoot was tot juli 2016 directeur van het Amsterdam Center for World Food Studies aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij zal een inleiding ten beste geven over de mondiale voedselzekerheid. Die blijkt de laatste decennia behoorlijk verbeterd, zij het dat er nog altijd forse verschillen zijn tussen landen met overvloed en landen met schaarste. Gaat het lukken die schaarste – honger- definitief uit te bannen? Waarom lukt dat in het ene continent beter dan in het andere? Vaak wordt dit vraagstuk benaderd vanuit technisch oogpunt. In Nederland heeft de landbouwkunde veel innovaties opgeleverd. Het interessante van de visie van Max Merbis is dat deze problemen, naast technisch, sterk samenhangen met tal van factoren zoals bodemgesteldheid, sociale verhoudingen, cultuur, politiek en bestuur, vrede enz. Deze eerste avond heeft een vooral voorlichtend karakter, maar uiteraard zijn vragen van het publiek welkom.
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

do 3 mei 20.30 uur: Doculab : Kerken zonder grenzen
Docu Lab is een community van jonge documentairemakers, die een binding hebben met de stad Haarlem. De Pletterij biedt deze groep een platform om op de eerste donderdag van de maand een documentaire vertonen in de Pletterij. De groep bepaalt met elkaar het thema van de avond en op welke manier dat vorm krijgt. Zo kan het zijn dat er een lange documentaire wordt vertoond met gesprekken achteraf, maar het het ook gaan om drie korte films van verschillende makers. Om de documentaire heen wordt een randprogramma samengesteld, dat relatie heeft met het thema van de film. Het format van de Docu Lab-avonden ligt dus niet vast. Zie voor het onderwerp van deze avond www.pletterij.nl.
De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. Reserveren is gewenst.

wo 9 mei 14.00 uur film I VITELLONI (1953) – Federico Fellini
Inleiding: Lenie Peetoom
In zijn tweede speelfilm I Vitelloni toont Federico Fellini een groepje bevriende twintigers in een badplaats aan de Adriatische kust, een stadje als Rimini waar Fellini zelf opgroeide. Allemaal dromen ze ervan de benepen provincie achter zich te laten en naar de hoofdstad te trekken. Slechts een van hen zal die stap durven nemen, net zoals Fellini dat zelf zo´n vijftien jaar daarvoor had gedaan. Op briljante wijze en met veel humor schetst de film het leven in een provinciestadje aan het begin van de jaren ´50. De titel betekent letterlijk ´de grote kalveren´ en werd een begrip in het Italiaans voor jongens zoals Montaldo en zijn vrienden.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar.

vr 11 mei 20.30 uur muziek: Presentatie album Say The Word van Paul Berner
Op vrijdag 11 mei presenteert Paul Berner met zijn band zijn nieuwe concertalbum in de Pletterij. Berner werd door high-end label Sound Liaison gevraagd om een concert te geven waarin hij het klassieke album ‘opnieuw zou uitvinden’, een album dat van grote invloed is geweest op zijn ontwikkeling als muzikant. Hij heeft daarbij gekozen voor Rubber Soul van de Beatles. Dat concert vond plaats in het Muziek Centrum van de Omroep, waar het in high definition live opgenomen werd. Berner werd bij dit concert begeleid door zijn vaste kwartet: Boy Edgar-prijswinnaar Michael Moore op klarinet en sax, gitarist van het Metropole Orchestra Peter Tiehuis en gitarist van de Izaline Calister quartet Ed Verhoeff.
Toegang € 10,00\ € 7,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jr

za 12 mei, 18.00 uur Event Wereldkeuken event
Naast het wekelijkse Wereldkeuken Restaurant op donderdag wordt er maandelijks een groot diner georganiseerd voor ruim 40 gasten in de theaterzaal van de Pletterij. Laat u verrassen door een heerlijk driegangen menu gekookt door Nieuwe Haarlemmers. Zij koken als vrijwilliger de favoriete gerechten uit hun moederland, als een ode aan waar zij vandaan komen, als een herinnering aan wat zij achterlieten.
Tijdens deze avond willen verschillende mensen hun rijke cultuur met u delen. Namelijk als kok, ober, gastvrouw, gast of performer.
De avond start om 18:00 en is rond 21:00 afgelopen. Toegang is € 17,50 dit is inclusief 3-gangen diner en exclusief drankjes. Er is altijd een vegetarische optie. Reserveren via www.wereldkeukenhaarlem.nl/reserveer/.

di 15 mei 20.00 uur debat: Reeks Alles over voedsel, afl. 2: Waarom komt Afrika voedsel tekort?
Tijdens dit tweede debat over de Voedselzaak wordt ingegaan in op de situatie rond de voedselproductie in Afrika. Daar bestaan de schrijnendste tekorten, al worden in sommige Afrikaanse landen moedige pogingen gedaan om zelfvoorzienend te worden.
Welke factoren staan dat in de weg? Tariefmuren? Ontwikkelingshulp? Oorlogsgeweld? Helpt de recent afgesproken onderlinge vrijhandel tussen 44 Afrikaanse staten? En wat betekenen de tekorten voor de migratiestromen naar Europa? Prof. dr. Ton Dietz baarde enig opzien door te stellen dat investeren en groei in Afrika de migratie verder zal doen toenemen. Ton Dietz is Hoogleraar aan de UvA, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen – Programmagroep: Governance and Inclusive Development en voormalig Directeur van het African Studies Centre Leiden.
Hoe zouden bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen kunnen bijdragen aan het oplossen van het gebrek aan voedselzekerheid?
Debatleider van deze avond is Ellen Mangnus, Journalist & Ontwikkelingsfilosoof.
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

wo 16 mei 14.00 uur film: Psycho (1960) – Alfred Hitchcock
Inleiding: Lenie Peetoom
Psycho is misschien wel de beroemdste film van Hitchcock met zijn vertrouwde Amerikaanse decors en clichés : het kleine stadje, de verlaten motels, de all-American slungelige jongen, het benevolente matriarchaat worden hier de ingrediënten voor een bloedstollende gotische horrorfilm. Het demonische kwaad komt niet van buiten, maar huist in een schizofrene geest. De zwart-wit fotografie is zo beklemmend, dat zelfs scenes waar geen enkel schokeffect te bespeuren valt, een ongezond klimaat van angst en terreur scheppen. Hitchcocks vaste componist Bernard Herrmann componeerde bij de vlijmscherpe beeldenreeksen een akelige symfonie die uitsluitend uit schrille strijkers bestaat. Een hyper neurotische Anthony Perkins brengt de vertolking van zijn leven. De inmiddels kapot geparodieerde moord onder de douche groeide uit tot een sleutelscene uit Hitchcocks ijzeren cinematografie. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Bloch uit 1959.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar.

wo 16 mei 12.30 uur event: Lunch Shelter City Bike Challenge
Justice & Peace organiseert een fietstocht langs de 11 steden die een strijder voor mensenrechten tijdelijk een plek geven om op adem te komen. Ook Haarlem heeft in het najaar zo iemand opgevangen en ook in 2018 zal dat weer gebeuren. De fietstocht is in totaal 780 kilometer in 7 dagen en is bedoeld om geld in te zamelen voor veiligheidstraining voor verdedigers van mensenrechten. Op 16 mei doet de tocht Haarlem aan en is er een lunch voor de fietsers in de Pletterij.

wo 16 mei 20.00 uur debat: Debatcafé
Pletterij Debatcafé: een maandelijks gevarieerd programma met veel actueel Haarlems nieuws, interviews, muziek, columns, poëzie en debat. De debatleiding is in handen van Annemieke Windt en Erwino Ouwerkerk. Kijk op www.pletterij.nl voor het programma. Deze maand is het Debatcafé niet op dinsdag maar op woensdag.
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

do 17 mei 20.30 uur muziek: Instant Composer’s Pool (ICP) Orchestra
Het Instant Composers Pool Orchestra (ICP) treedt op 17 mei op in de Pletterij. Dit is een unieke mogelijkheid om dit legendarische orkest in Haarlem te zien en horen.
ICP treedt niet meer zo vaak in Nederland op, het orkest heeft zijn werkzaamheden grotendeels verlegd naar het buitenland. ICP werd in 1967 opgericht door onder anderen Han Bennink en de in maart 2017 overleden Misha Mengelberg. De Instant Composers Pool (ICP) speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Europese geïmproviseerde muziek en blijft met een nieuwe generatie musici – en Guus Janssen als pianist – een belangrijke kracht op het gebied van modern gecomponeerde muziek en jazz. Nu de 51-jarige ICP weer in Nederland is, mag u de kans niet missen hun concert mee te maken!
Het ICP Orchestra maakt muziek voor de eeuwige jeugd. Deze krasse knarren houden van een geintje, en daarom vindt iedereen ze leuk. Ze spelen muziek van Misha Mengelberg, de pianist die er vanaf het begin bij was. Drummer Han Bennink speelt nog altijd mee en is over de hele wereld bekend. Hij drumt echt op alles. Door geen groep ter wereld wordt op zo’n hoog niveau geïmproviseerd: een unieke mix van pakkende melodietjes en gekke tonen. Toegang: € 10,00/€ 7,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar.

di 22 mei 20.30 uur Improsessie: Otto Kokke
De Pletterij Impro Sessie avonden worden samengesteld door een gastmusicus die andere kunstenaars/musici uitnodigt. Ook bedenkt hij of zij het concept van de avond. Deze avond is Otto Kokke (Dead Neanderthals) de samensteller. Zie voor de gasten www.pletterij.nl .
De toegang van de avond is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

wo 23 mei 14.00 uur film: Lili Marleen (1981) – Reiner Werner Fassbinder
Inleiding: Lenie Peetoom
Dat er een fiks budget was, is aan alles te zien, maar onder de laag van de perfecte melodramatische kitsch weet Fassbinder als geen ander zijn verhaal te vertellen over het zangeresje Lili Marleen, als randfiguur in de Tweede Wereldoorlog en het liedje dat bij vriend en vijand populair werd. De film is gebaseerd op de autobiografische roman van Lale Andersen. Het was de eerste van vijftien films die Fassbinder had gepland over de periode 1933-1955. De hoofdrol wordt vertolkt door Hanna Schygulla, die in 23 films van Fassbinder acteert, waaronder ook in Berlin Alexanderplatz en Die Ehe der Maria Braun.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

wo 23 mei 20.00 uur debat: Reeks Alles over voedsel afl. 3 red de planeet via je boodschappenkar
Naar aanleiding van de serie artikelen “De Voedselzaak” in de Volkskrant organiseert de Pletterij een viertal debatten onder het thema “ALLES OVER VOEDSEL”. In dit derde debat wordt de impact van ons voedselconsumptiepatroon op de planeet onderzocht. Dat klinkt pretentieus, maar via onze boodschappenkar kunnen we duurzaamheid bevorderen en onze ecologische footprint beperken, zodat op andere plekken in de wereld meer groeicapaciteit voor eigen voedselproductie overblijft. De Pletterij onderzoekt met experts en publiek wat we op dit gebied zelf kunnen doen. Debatleider van deze avond is Ellen Mangnus, journalist en ontwikkelingsfilosoof.
Voorafgaand aan deze avond kan in het in de Pletterij gevestigde restaurant van de Wereldkeuken een maaltijd worden genoten, bereid door Nieuwe Haarlemmers. Beperkt aantal couverts, reserveren noodzakelijk.
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar
combiticket debat én maaltijd Wereldkeuken € 20,00

d1 29 mei 20.00 uur debat: Tegenlicht Meet Up
Tegenlicht Meet Up Haarlem is een reeks debatavonden in de Pletterij. De onderwerpen komen uit de befaamde VPRO Tegenlicht documentaires. Tijdens de Meet Up debatteren deskundigen van verschillende achtergrond en visie met elkaar en met de zaal. Zo willen wij de problematiek uit VPRO Tegenlicht documentaires nog eens kritisch bespreken. De Meet Ups vinden maandelijks plaats. Kijk op www.pletterij.nl voor het te behandelen onderwerp.
Toegang is gratis. Wel is een vrijwillige bijdrage welkom.

wo 30 mei 14.00 uur film: Charade (1963) – Stanley Donen
Inleiding: Lenie Peetoom
Charade is een verfijnde zwarte komedie van meester-stilist Stanley Donen, waarin Audrey Hepburn – mooier dan ooit – een belaagde weduwe speelt en Cary Grant de mysterieuze onbekende die beweert haar te beschermen maar voortdurend een andere identiteit lijkt aan te nemen. Het is een heerlijke pastiche van de macabere thrillers van Hitchcock. Net als de japonnen van Audrey Hepburn – ontworpen door Givenchy – is de visuele snit van deze in Parijs spelende sophisticated thriller, pure haute couture. De muziek is van Henri Mancini.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

wo 30 mei 20.00 uur debat: Lezing van Paul Bogaert
Lezing in de Pletterij het kader van Africa stripped bare to the bone, the beast is there, de tentoonstelling in de Pletterij, het Seinwezen en Gelarie De Waag. Paul Bogaert, cartoonist voor tijdschrift The Zimbabwean houdt een lezing over de situatie in Zimbabwe.
Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

23 mei tot en met 25 juni: expositie The Beast is there
Africa stripped bare to the bone, the beast is there biedt een podium voor moedige Afrikaanse cartoonisten die laten zien dat de pen een scherper wapen is dan geweld. Tentoonstelling met werk van politieke cartoonisten in Afrika, samengesteld door de Stedenband Haarlem-Mutare, samen met de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag (Kunst Zij Ons Doel, KZOD). Een variant op het thema van de Stripdagen. De maakbare mens die buiten zijn kaders stapt: een paradox waaraan menige Afrikaanse leider voldoet. Gemaakt en gemodelleerd volgens de wens van het volk leiden velen hun eigen leven, onbeheersbaar door en onbereikbaar voor datzelfde volk. De tentoonstelling, wederom georganiseerd door Stedenband Haarlem-Mutare en de Pletterij is te zien op drie locaties in Haarlem: de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag. Iedere tentoonstelling geeft een eigen draai aan het thema en onderling versterken en verklaren zij elkaar.

 • Pletterij, Lange Herenvest 122
  23 mei t/m 25 juni, www.pletterij.nl
  • Exposities: Ramón Esono Ebalé met zijn scherpe kritiek op het regime van Equatoriaal Guinee; de recente politieke ontwikkelingen rond Zimbabwe en Zuid-Afrika door de ogen van de cartoonisten Paul Bogaert, Stacey Stent en Jonathan Shapiro (Zapiro). .
   Bezoekuren: kantooruren 10 tot 17 (niet op zaterdag/zondag ) maar ook tijdens de activiteiten van de Pletterij. Toegang gratis.
  • Lezingen: Grote zaal, woensdag 30 mei met Paul Bogaert over Zimbabwe en 6 juni met Anita Brus over Ramón Esono Ebalé
 • Seinwezen, Kinderhuissingel 1
  25 mei tot 30 juni, seinwezen.nl
  Politieke cartoonisten uit Zuidelijk Afrika. Werken van B. Mukuze, Tony Namate en andere Zimbabwaanse en Zuid- Afrikaanse cartoonisten tijdens het tijdperk Robert Mugabe (1980 – 2017)
 • Galerie De Waag, Spaarne 30-RD
  17 mei t/m 3 juni, do t/m za 13 – 17 uur
  Paul Bogaert, Jonathan Zapiro, Lovemore Kambudzi, Mishek Masamvu, Gideon Gomo en andere Zimbabwaanse en Zuid-Afrikaanse schilders en cartoonisten tijdens het tijdperk Robert Mugabe (1980 – 2017)

Info
Pletterij, Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.