Noord-Hollandse Nazir Paya Husseini in de race voor titel TaalHeld 2018

0

De stembus voor de TaalHeld 2018 is geopend. Heel Nederland kan een stem uitbrengen op zijn/haar favoriete TaalHeld van 2018. TaalHelden zijn mensen die op latere leeftijd alsnog leren lezen, schrijven en rekenen. Vanuit de provincie Noord-Holland maakt TaalHeld Nazir Paya Husseini kans op de titel. Op 24 januari reikt H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de prijzen uit. De verkiezing is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven.

Stemmen op Nazir
Uit iedere provincie dingt één TaalHeld mee naar de titel. Voor Noord-Holland is dat Nazir Paya Husseini. Hij vluchtte vanuit het door oorlog en geweld geteisterde Afghanistan naar Nederland. Hier moest hij inburgeren, de taal leren en werk vinden. Na een korte opleiding kon hij bij Rijkswaterstaat terecht. Daar werkt hij nu al 18 jaar. Nazir komt op voor andere vluchtelingen in Nederland in de politiek. Ook doet hij zijn best om zijn Nederlands verder te verbeteren en de puntjes op de i te zetten. Stemmen op Nazir kan via de website: www.taalheldenprijs.nl tot en met 22 januari.

Taalhelden
Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven, licht toe: ‘Wat deze TaalHelden gemeen hebben is een enorm doorzettingsvermogen. Als volwassenen namen zij de stap om op taalles te gaan en zo hun laaggeletterdheid te overwinnen. Zij durfden te dromen. Van een (andere) baan, op eigen benen staan, of van een grotere wereld voor zichzelf en hun kinderen. Met hun persoonlijke verhalen inspireren zij anderen om ook aan hun taal- en rekenvaardigheden te werken.’ Stichting Lezen & Schrijven organiseert de verkiezing dit jaar voor de vijfde keer.

Juryverkiezing
Naast deze publieksverkiezing vindt ook een juryverkiezing plaats. Daarvoor zijn per provincie een Taalcursist, een Taalvrijwilliger en een Bruggenbouwer (professional of organisatie) genomineerd. Voor de provincie Noord-Holland zijn dit: Nazir Paya Husseini (taalcursist), Mieke Moen en Christa van den Heerik-Weidt (taalvrijwilliger) en kerngroep laaggeletterdheid Gooi en Vechtstreek (bruggenbouwers). Lees hier hun verhaal. Alleen op de Taalcursisten kan worden gestemd.

Laaggeletterdheid in Nederland
In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Als je niet goed kunt lezen en schrijven vind je minder snel een baan, kun je minder gezond leven en heb je minder grip op je geldzaken. Taal maakt dus sterker. Daarom maakt Stichting Lezen & Schrijven zich hard voor een geletterd Nederland, waar iedereen mee kan doen. Door organisaties te ondersteunen met scholing, onderzoek en lesmateriaal. En door laaggeletterdheid onderwerp van gesprek te maken bij publiek en politiek.