Klushuizen in Haarlem

0

Wij zijn de nieuwe bewoners van de Alberdingk Thijmstraat en van Zeggelenstraat in Haarlem. Dit jaar zullen wij eenentwintig huishoudens uit Haarlem-Oost hun karakteristieke jaren ’20 woningen ombouwen van tochtige oudbouw tot duurzame parels.

Bijna 100 jaar na de oorspronkelijke oplevering zullen deze kleine arbeiderswoninkjes in het hart van de Amsterdamse Buurt als een van de eersten in Haarlem energiezuinig worden gerenoveerd. Een streven dat past in de ambitie van de Gemeente Haarlem om voorop te lopen in de transitie naar gasloos wonen.

Het algemene project
Nadat de kandidaten zich hadden ingeschreven op de woningen, heeft er een loting plaatsgevonden. 21 huishoudens werden ingeloot en hebben een woning toegewezen gekregen. Dit was een bijzonder moment! Na de definitieve beslissing van ons, de nieuwe bewoners, begonnen al snel de eerste vergaderingen met de nieuwe buren. Vervolgens werd onze vereniging officieel opgericht, de commissies samengesteld en er werd een planning gemaakt voor de eerste maanden.

Wij, de leden (bestaande uit bijna allemaal starters van in de 20 en 30) stichtten een zogenoemde CPO op. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap houdt gezamenlijke zelfbouw in en is een bouwvorm die al sinds de crisis aan een flinke opmars bezig is. Door samen met je buren de bouwwerkzaamheden af te stemmen, onderzoek te doen naar duurzame maatregelen en collectief in te kopen kom je tot een gedegen en efficiënt plan. Al na een aantal maanden, en nog zonder bij elkaar in de straat te wonen, kenden we elkaar waarschijnlijk al beter dan de meeste buren.

De vergaderingen en commissies hadden ook op sociaal vlak hun werk gedaan. Dit blijkt uit een uiting van bewoner Bas: “Ik vind het heel erg fijn dat de sociale cohesie in onze straat al zo sterk is. Dit dorpse karakter wat tot stand is gekomen is een van de punten die mij heeft aangetrokken tot het meedoen aan het CPO.

Duurzaamheid in de straat
Bij veel van de nieuwbakken klussers staat verduurzaming hoog op de wensenlijst. Naast het bouwen aan ons eerste droomhuis is het namelijk ook een uitgelezen kans om rekening te houden met het klimaat. Zeker nu er met 21 woningen echt een verschil gemaakt kan worden. Maar juist deze ambitie bleek een harde noot om te kraken. Hierover vertelt bewoner Jason: “Eigenlijk zijn we net iets te vroeg in de tijd. We wilden het liefst allemaal gasloos gaan, maar kwamen er gaandeweg achter dat het niet zo eenvoudig is als het klinkt. Het onderzoek naar de juiste en meest rendabele duurzame oplossing was op zich een ware uitdaging. Maar we hebben doorgezet en we zijn eruit!” Door de bewoners zijn beslissingen genomen om niet, nu, of in de toekomst, gasloos te gaan wonen. Hoe dit verhaal afloopt, kunt u lezen in de reek wekelijkse columns.

Wekelijkse Columns
Gedurende het bouwproces zullen wij u op de hoogte houden van de vorderingen door middel van een wekelijkse column. Zo kunt ook u meekijken naar de renovatie van deze woningen, en wordt er steeds meer bekend over de verduurzaming van de straat. Er zal een rondleiding plaatsvinden tussen de huizen, maar ook meer informatie gegeven waardoor er wordt toegekomen aan de nieuwsgierigheid van de geïnteresseerden!