Constatering botulisme Charta 77-Vaart

10

Er is botulisme geconstateerd bij drie dode eenden uit de Chartavaart 77-Vaart, Dietrich Bonhoefferstraat en Corrie ten Boomstraat. Het gaat hier om botulisme type C; dit type is in regel onschadelijk voor mensen. Spaarnelanden heeft de dode eenden opgeruimd en waarschuwingsborden geplaatst.

De komende dagen blijft Spaarnelanden op de genoemde locaties controleren op dode of verlamde dieren. Inwoners die dode of verlamde watervogels of vissen zien, kunnen dat melden bij Spaarnelanden via tel. 023-75 17 200 (tijdens kantooruren) of per mail via info@spaarnelanden.nl. In het weekend kan contact worden opgenomen met de meldkamer van de afdeling Handhaving van de gemeente Haarlem, tel. 023-511 4950.

Advies
Het advies is om dode dieren niet zelf op te ruimen of ermee in contact te komen. Ook contact met het water wordt afgeraden (zwemmen, spelen). Bij de Chartavaart 77-Vaart, Dietrich Bonhoefferstraat en Corrie ten Boomstraat zijn waarschuwingsborden geplaatst.

Wat is botulisme?
Botulisme is een ziekte die voorkomt bij vissen en watervogels en die veroorzaakt wordt door de botulismebacterie die leeft in warm water met een tekort aan zuurstof. Bij langdurige warmte is er kans op botulisme, vooral in ondiep water zonder waterplanten. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20° Celsius, waardoor de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn een bron van besmetting.

10 REACTIES

  1. Wat een leugenaars!!! Drie eenden!!! De botulisme is al sinds omstreeks 18 juli bekend! Er zijn al tientallen eenden overleden. De ganzen in het gebied zijn ook al drastisch verminderd. Op 21 juli heeft de botulisme het leven gekost van de ouders van een zwanenfamilie, bestaande uit 7 jongen, waarvan er ook 1 is overleden. De rest is opgenomen in het vogelhospitaal. Het vrouwtje had de botulisme in 2016 overleefd nadat haar mannetje overleden was aan botulisme. Wonder boven wonder toch een nieuwe partner gevonden. Nu is de botulisme hun beiden fataal geworden. Vrouwtje dreef al dood, mannetje overleden na de inspanningen van het vogelhospitaal. Spaarnelanden zegt de dode dieren op te halen omdat dit direct gedaan moet worden maar in het weekend komen ze niet. De gemeente, Spaarnelanden en Rijnland doet niets om het lijden van deze dieren te voorkomen, zoals het baggeren, waterpeil verhogen of water in beweging brengen. Ze wijzen naar elkaar met als toppunt dat de medewerker van Rijnland zegt dat alleen de zwakke dieren overlijden. De meeste slachtoffers zijn de jongen van dit jaar. Dagelijks zien wij, bewoners, al bijna drie weken dode dieren drijven en dieren lijden. De dierenambulance en het vogelhospitaal doen alles wat te kunnen! Het lijden van deze dieren moeten stoppen.

Comments are closed.