Monumentale lezing over De vloek van Kennemerland en gratis wandelingen door Leyduin

0

Buitenplaats Leyduin is niet zomaar een bos, het wemelt er van cultuurhistorische elementen. Daarom nodigt Landschap Noord-Holland u op Open monumentendag 9 september uit om naar Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang te komen.

 

Er zijn twee onderdelen waaraan u mee kunt doen:

Wandeling terug in de tijd (gratis) Wij nemen u op zondag 9 september om 11.30 uur gratis mee vanaf de parkeerplaats van Buitenplaats Leyduin op de Woestduinweg 4 in Vogelenzang terug in de tijd. Het is een gratis wandeling van ca. 2 kilometer en duurt ca. 1 uur. De wandeling loopt dwars door Huis Leyduin waar we u vertellen over de Familie Dorhout Mees die het huis heeft laten bouwen, vervolgens gaan we via het voormalige Juffershuis (nu Gasterij Leyduin) mee naar een fraai uitzichtpunt de Belvedère. Tot slot wandelen we naar het Koetshuis, waar eerst paarden en later auto’s stonden. Het is nu kantoor van de boswachters van Landschap Noord-Holland. Aanmelden is nodig en kan op www.gaatumee.nl.

Lezing met wandeling over de Vloek van Kennemerland en de historie van Vogelenzang
Gokken! Daar waren de mensen vroeger al dol op. Elke zondag gebeurde het, in het bos in Vogelenzang. De paarden stonden te wachten, de spanning steeg, de inzet werd gedaan en dan kwam het startsein. De paarden vlogen over de renbaan van Woestduin, onderdeel van Buitenplaats Leyduin. Gert de Kruif en Martin Bunnik ontvangen u zondag 9 september vanaf 13.45 uur in het statige Huis Leyduin voor een bijzondere duo-lezing van 14.00-15.00 uur waarbij ook aandacht is voor de historie van Vogelenzang.

Na de lezing wandelt u samen naar de plek toe waar de renbaan was. De kosten bedragen € 5,- per persoon inclusief koffie of thee. Aanmelden is belangrijk en kan op www.gaatumee.nl. Wij ronden het bezoek aan de renbaan terplekke af om 15.30 uur. U bent vrij om daarna nog verder te wandelen of terug te gaan naar de parkeerplaats of iets te eten of drinken bij Gasterij Leyduin.