Open Monumentendag met thema: In Europa

Rondleidingen en optredens van koren in de Bibliotheek Haarlem Centrum

0

Bekijk het Doelengebouw en de geschiedenis van Haarlem (en Europa!) trekt aan je voorbij. Van de Spanjaarden tot Frans Hals: ze lieten allemaal wel hun sporen na. Kom tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september luisteren hoe de Oude Doelen of St. Adriaansdoelen ooit de thuisbasis vormde van de cloveniers: een schuttersgilde dat de stad beschermde tegen opstandelingen en indringers van buitenaf.

Laat je meevoeren door onze gids, architect en erfgoedexpert Jurgen Stoye, en ontdek hoe bijzonder deze plek in de stad is. Neem een kijkje achter de schermen in en rond het Doelengebouw van de Bibliotheek Haarlem Centrum (Gasthuisstraat 32). De wandelingen zijn van 12:00 – 13:00 uur én van 14:00 – 15:00 uur.

Op zaterdag 8 september en zondag 9 september treden in de Doelenzaal koren op tijdens het jaarlijkse Korenlint. De optredens op beide dagen zijn van 13:00 – 14:40 uur.

De rondleidingen en de optredens zijn gratis bij te wonen. Voor zowel de rondleidingen als de optredens hoeft niet gereserveerd te worden.

Rondleidingen
De Bibliotheek Zuid-Kennemerland zetelt in het Doelengebouw. De Oude Doelen of St. Adriaansdoelen kwamen in 1563 gereed. Het gebouw was bestemd als onderkomen voor de cloveniers, de schutters die zich bedienden van schietwapens, zgn. cloven. Deze cloven zijn op diverse plaatsen van het gebouw duidelijk te zien. De schutters speelden een belangrijke rol in 1572 toen zij zich achter de Prins van Oranje schaarden en partij kozen tegen de Spanjaarden. In het Doelengebouw herinnert nog veel aan deze periode.

Korenlint
Tijdens de Open Monumentendag organiseert de Federatie Haarlemse Koren haar jaarlijkse Korenlint in de binnenstad van Haarlem. Maar liefst 111 koren verzorgen op diverse locaties optredens van 20 minuten. Van klassiek tot pop; van oratorium tot nederpop; van Bach tot Beatles. Een bonte stoet aan zangers en zangeressen trekt twee dagen door de stad en zingt ook in onze monumentale Doelenzaal de sterren van de hemel.

Info rondleidingen

  • Zaterdag 8 september | 12:00 – 13:00 uur én 14:00 – 15:00 uur | Gratis
    de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32

Info Korenlint

  • Zaterdag 8 september | 13:00 – 14:40 uur | Gratis
    de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32
  • Zondag 9 september | 13:00 – 14:40 uur | Gratis
    de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32

Voor meer informatie kijk op www.bibliotheekzuidkennemerland.nl en op www.korenlint.nl.