Ouders in Noord-Holland stimuleren kind om meer buiten te spelen

Amsterdam plaatst zich voor landelijke finale NK Stoepranden

1

Bijna 70 procent van de ouders in Nederland stimuleren hun kinderen om meer buiten te spelen. Dit doen ze door steeds vaker een limiet op het gebruik van de televisie, smartphone of tablet te leggen, samen buiten te gaan spelen of hun kind gewoon de deur uitte sturen. Zo’n 25 procent van de Noord-Hollandse kinderen gaat volgens hun ouders voldoende vanuit zichzelf naar buiten toe, dit ligt onder het landelijke gemiddelde van 30 procent. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1000 ouders in opdracht van Jantje Beton.

In de zomer gaan ouders uit Noord-Holland het liefst mee naar buiten; 54 procentgaat dan regelmatig tot bijna elke dag mee. De eigen tuin is voor 23 procent van de ouders de meest favoriete plek om samen te spelen, 17 procent geeft de voorkeur aan de speeltuin. Buitenspelen met kinderen is in heel Nederland populair. Je krijgt er ook veel voor terug, vinden veel ouders uit het hele land. Van een grote glimlach (61 procent) tot een stuk positiviteit (55 procent), een fijne sfeer (54 procent) en veel energie (45 procent). Ook ervaart 55 procent van de ouders een ontspannen gevoel tijdens het buitenspelen.

Extra stimulans
Ouders in Noord-Holland vinden het wel degelijk belangrijk dat hun kinderen niet op de bank blijven zitten. Zo stuurt 43 procent van de ouders hun zoon of dochter dus wel eens naar buiten toe (tegenover een landelijk gemiddelde van 40 procent) om daar te voetballen, naar de speeltuin te gaan of op straat met andere kinderen uit de buurt te spelen. Daarnaast is het gebruik van de televisie, een tablet of smartphone in veel huishoudens onderwerp van discussie. Ruim 42 procent van de ondervraagde ouders uit de provincie legt dit deels aan banden, onder meer door grenzen te stellen aan de tijd die een kind op de telefoon of tablet mag besteden. Ouders spelen ook weleens samen met hun kind op een mobiele telefoon (54 procent). Bijna de helft geeft aan zijn of haar kind bewust met een mobiele telefoon om te laten gaan om ze voor te bereiden op de digitale wereld (40 procent).

Buitenspelen leert kind basisvaardigheden
Peter Nikken is Lector Jeugd en Media aan de hogeschool Windesheim. “Naar het belang van buitenspelen is internationaal onderzoek gedaan”, vertelt hij. “Het staat vast dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Zelf contacten leggen, op je beurt wachten, problemen oplossen, spelen volgens bepaalde regels en omgaan met verlies. Dat zijn allemaal basisvaardigheden die kinderen vooral leren door buiten te spelen. Grapjes gaan begrijpen lukt niet met enkel emoji’s op het scherm, daar heb je echt contact voor nodig.

Amsterdam vertegenwoordigd bij NK Stoepranden
Stop nooit met spelen”, zegt Jantje Beton. Zo organiseren ze voor jong én oud onder meer het Nederlands Kampioenschap Stoepranden, bedoeld om kinderen en hun ouders echt te laten genieten van actief bezig zijn in de buitenlucht. Bij de landelijke finale is plek voor 18 gemeenten. Leergemeenschap Spring High uit Amsterdam vertegenwoordigt de provincie Noord-Holland op zondag 16 september in Rotterdam. Tijdens de finale nemen vooral kinderen het tegen elkaar op, maar ook ouders en grootouders kunnen meespelen om de titel Nederlands Kampioen Stoepranden.

Top 8 favoriete spellen van vroeger
Deze spelletjes van vroeger spelen kinderen in Noord-Holland volgens hun ouders nog weleens:

 1. Verstoppertje (72%)
 2. Tikkertje (57%)
 3. Touwtjespringen (29%)
 4. Hinkelen (25%)
 5. Flessenvoetbal (22%)
 6. Knikkeren (17%)
 7. Stoepranden (17%)
 8. Handje-klap (15%)

Ook landelijk is verstoppertje het meest populaire spel:

 1. Verstoppertje (72%)
 2. Tikkertje (61%)
 3. Touwtjespringen (32%)
 4. Flessenvoetbal (29%)
 5. Knikkeren (25%)
 6. Hinkelen (24%)
 7. Stoepranden (21%)
 8. Handje-klap (13%)
Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)

1 REACTIE

Comments are closed.