80 Jaar Oorlog in ’t land

Bijzonder herinneringsprogramma in Haarlem op 3 oktober

0

Het is 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon (1568-1648). Speciaal voor dit herinneringsjaar bundelen het Rijksmuseum en de NTR hun krachten. Samen met lokale instanties en uitgeverij Atlas Contact organiseren zij bijzondere publieksprogramma’s in steden die cruciaal waren in de 80 jaar durende strijd.

De NTR zendt vanaf 28 september de documentaireserie ‘80 Jaar Oorlog’ uit. Per aflevering staan één of meerdere steden centraal. In de derde aflevering op vrijdag 12 oktober (21.05u op NPO 2) speelt de stad Haarlem een belangrijke rol. Om deze bijzondere stad extra in de schijnwerpers te zetten wordt op woensdag 3 oktober een speciaal programma georganiseerd dat gratis toegankelijk is.

Bezoekers krijgen in de Gravenzaal van het Haarlemse stadhuis een exclusieve preview van de aflevering van de NTR televisieserie over Haarlem. Het Rijksmuseum vertelt hoe de Haarlemmers hun verhaal kunnen terug zien in de tentoonstelling ‘80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland’ die van 12 oktober 2018 – 20 januari 2019 te zien is. Dit alles gepresenteerd door Nederlands historicus en literatuurcriticus Hans Goedkoop. U bent van harte welkom deze avond bij te wonen.

Programma woensdag 3 oktober – Gravenzaal Stadhuis Haarlem

  • 19.45 uur Inloop
  • 20.00 uur Welkom door Hans Goedkoop
  • 20.10 uur Presentatie tentoonstelling 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland
  • 20.30 uur Exclusieve voorvertoning TV serie 80 Jaar Oorlog – aflevering Haarlem
  • 21.10 uur Einde

Samenwerking Rijksmuseum en NTR
Dit najaar is er veel te doen rondom de Tachtigjarige Oorlog. Naast de televisieserie en de tentoonstelling in het Rijksmuseum, slaan de het Rijksmuseum en NTR de handen ineen bij de organisatie van de lokale herinneringsprogramma’s door het land en wordt samen met uitgeverij Atlas Contact het boek ‘80 jaar Oorlog. De geboorte van Nederland’ uitgebracht. Gijs van der Ham van het Rijksmuseum beschrijft de oorlog aan de hand van de objecten uit de tentoonstelling. Zijn verhaal wordt afgewisseld met lokale vertellingen uit de NTR-serie en essays van onder anderen Judith Pollmann en Peter Vandermeersch. Voor dit boek is op de publieksdag in Brielle speciale aandacht.

Ook is de site 80jaaroorlog.nl gelanceerd, met daarop een overzicht van historische locaties en activiteiten in heel Nederland die in het teken staan van de Tachtigjarige Oorlog.