Eline Arbo regisseert De Revolutionairen

Nieuwe voorstelling van prijswinnende regisseur

0

Eline Arbo won begin september de BNG Bank Theaterprijs ter waarde van 45.000 euro voor haar regie van de Toneelschuur productie Het lijden van de jonge Werther. De prijs ondersteunt jonge getalenteerde theatermakers. De afgelopen weken was deze prijswinnende voorstelling nog te zien in een aantal uitverkochte theaterzalen. Kaarten voor De Revolutionairen zijn te koop via www.toneelschuur.nl of bij de kassa van de Toneelschuur, tel: 023 5173910.

Samen met vijf acteurs en een muzikant maakt ze ditmaal een voorstelling over het gedachtegoed van Albert Camus. Op theatrale en muzikale wijze staan zij stil bij thema’s als idealisme, existentialisme en rechtvaardigheid. En stellen zichzelf de vragen: Hoe ver zijn wij bereid te gaan om onze wereld vorm te geven? Zin we in staat iets te doen of blijven we steken in mooie woorden? Kunnen we theater gebruiken om de wereld mooier te maken of hebben we daar rigoureuzere middelen voor nodig?

Eline Arbo over De Revolutionairen
In onze wereld die politiek gezien steeds extremer lijkt te worden, vind ik het heel belangrijk om te reflecteren op onze morele grenzen. Camus zijn filosofie is daarin een grote inspiratie voor mij. Wanneer wordt idealisme terrorisme en hoe verhoudt de alles-of-niets-revolutionair zich tot de opstandeling die graag de wereld wil veranderen zonder daar iets voor te hoeven doen? Ik merk dat mijn generatie zich wil inzetten voor een betere wereld maar het lastig vindt dit concreet te maken. De tijd is rijp voor verandering, maar hoe?

tekst + regie Eline Arbo * met Judith van den Berg, Laura de Geest, Benno Veenstra, Chiem Vreeken, Thijs van Vuure, Matthijs IJgosse muziek Thijs van Vuure decor Juul Dekker kostuums Rebekka Wörmann licht Varja Klosse
*De voorstelling bevat citaten uit De Rechtvaardigen van Albert Camus

Debatavonden in Haarlem
De voorstelling toont een reeks uiteenlopende en actuele standpunten waar allemaal iets voor te zeggen is. Hoe ver zijn wij bereid te gaan om onze wereld vorm te geven? Zijn gruwelijkheden te rechtvaardigen als het de mensheid verder helpt? Is verandering door revolutie onvermijdelijk? Oscar Kocken leidt donderdag 4 oktober na afloop van de voorstelling een debat met acteurs, speciale gasten en het publiek over deze thema’s.

Van 4 oktober tot en met 6 oktober is De Revolutionairen, de nieuwe voorstelling van Eline Arbo, te zien in de Toneelschuur.

Over Eline Arbo (1986)
Eline Arbo is afkomstig uit Tromsø, een kleine stad boven de poolcirkel in het Noorden van Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, verhuisde Arbo naar Amsterdam voor haar studie aan de Regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam die zij in 2016 succesvol afrondde.

In haar afstudeerjaar maakte Arbo de voorstelling Manifesten, een muzikale en speelse voorstelling over wat het betekent om in iets te geloven. Haar tweede afstudeervoorstelling Antigone van Sofocles ging over hoe je idealisme tot actie kunt brengen, en was een beeldende en theatrale versie van de oude klassieker. Tijdens dit afstudeerjaar liep zij ook stage bij Toneelgroep Amsterdam bij de voorstelling Het jaar van de kreeft van Hugo Claus, geregisseerd door Luk Perceval. In oktober 2016 maakte Eline Arbo in het Schuur Atelier van Toneelschuur Producties de voorstelling Søster. Eerder dit seizoen presenteerde ze haar eerste voorstelling bij Toneelschuur Producties Het lijden van de jonge Werther.

Eline Arbo: “De thematiek van mijn werk staat in relatie met de wereld waarin ik leef en zou willen leven. Mijn voorstellingen draaien altijd om mensen die in actie komen tegen het huidige systeem. Ze proberen de structuren waarin ze leven uit te dagen en te leven volgens hun eigen ideeën over goed en kwaad. Ze zoeken de grenzen van idealisme op, soms met gruwelijke gevolgen.Ook mijn eigen generatie worstelt met deze problematiek

Speellijst
do 4 tm za 6 okt: Toneelschuur Haarlem
di 9 tm do 11 okt: Theater Kikker Utrecht
vr 12 okt: Chassé Theater Breda
za 13 okt: Verkadefabriek Den Bosch
di 16 okt: Het Nationale Theater (aan het Spui)
wo 17 okt: Pand P Eindhoven
do 18 tm za 20 okt: Theater Bellevue Amsterdam
di 23 okt: NTGent België
do 25 okt: Theater Rotterdam
vr 26 okt: Theater De lieve Vrouw Amersfoort
di 30 okt: Theater Ins Blau Leiden
wo 31 okt: De Nwe Vorst Tilburg
do 1 nov: LUX Nijmegen
vr 2 nov: Machinefabriek Groningen
za 3 nov: Corrosia Almere