Spaarne Gasthuis Haarlem Noord heeft nieuwe mammograaf in gebruik genomen

1

Het Spaarne Gasthuis Haarlem Noord beschikt sinds kort over het nieuwste type mammograaf. In navolging op de locatie in Hoofddorp kunnen patiënten uit Haarlem en omstreken hier nu ook elke dag terecht voor borstonderzoek.

Afdelingshoofd Sandra Verhulst: “Per dag worden er in het Spaarne Gasthuis zo’n 40 tot 45 mammografieën gemaakt. Heel fijn dus als dat op meerdere locaties kan. In Haarlem Noord konden al mammografieën worden gemaakt, maar alleen in de ochtend. Dat we in Haarlem Noord nu ook hele dagen geopend zijn is beter voor onze patiënten. Zo houden we de wachttijd zo kort mogelijk.

De mammografie in Haarlem Noord voldoet aan de nieuwste technieken. Ook heeft de mammograaf een zogeheten curved paddle. Sandra legt uit: “Tijdens een mammografie wordt de borst samengedrukt tussen een detectorplaat en een paddle. Een soort aandrukplaat. Het aandrukken van de borst op de plaat kan voor sommige vrouwen onaangenaam aanvoelen. Bij de nieuwe mammograaf wordt de kracht aangepast aan de vorm en het volume van de borst. Hierdoor ervaren patiënten het onderzoek als veel minder pijnlijk.

De nieuwe mammograaf is sinds juni in gebruik en de aanschaf ervan vormde meteen aanleiding voor een verbouwing. Sandra: “Samen met patiënten en medewerkers hebben we bedacht hoe we de behandelkamers sfeervoller en vriendelijker konden inrichten. Er is er een zachtere wandverlichting en mooie foto’s aangebracht zodat de omgeving prettiger aanvoelt.

De reacties over de sfeer van patiënten en medewerkers zijn positief. Sandra: “Patiënten geven aan zich meer op hun gemak te voelen. En dat is voor medewerkers uiteindelijk ook het belangrijkste.

1 REACTIE

  1. Er staat dat deze mammograaf voldoet aan de nieuwste technieken en is alleen voor patiënten. Ik heb het geluk geen patiënt te zijn, maar zou bij een controle ook graag onderzocht worden door een apparaat met de nieuwste technieken. Afwijkingen beter opgespoord kunnen worden?Neem aan dat dit in die ‘bus’ waar ik dan om de drie jaar voor controle kom niet het geval is?
    Oude apparatuur?

Comments are closed.