Lezing over Chief Seattle: ‘Hoe kun je lucht bezitten?’

0

Duurzaamheid en zorgen over het klimaat. We lezen er dagelijks over in het nieuws. Jan-Pieter van Lieshout kruipt donderdag 18 oktober in de huid van de beroemde indianen-voorman Chief Seattle en brengt diens befaamde toespraak over medemens, duurzaamheid, moeder aarde en ons zelfbeeld. Van Lieshout bespreekt de inhoud ervan daarna met de bezoekers.

De toespraak van Chief Seattle uit 1854 is gepubliceerd door Dr. Henry A. Smith in de krant Seattle Sunday Star op 29 oktober 1887. Ze staat bekend onder de naam Het antwoord van Seattle (Seattle’s Reply) omdat ze een reactie was op de toespraak van de territoriale gouverneur Isaac M. Stevens.

De toespraak werd opnieuw beroemd toen een nieuwe versie van het werk in de jaren 80 begon te circuleren. Deze nieuwste versie lijkt weinig gelijkenis met de oude te hebben en wordt gezien als het werk van Ted Perry, die op dat moment les gaf aan de Universiteit van Texas.

Deze versie was eigenlijk bedoeld voor een film over ecologie van ABC, Home. Deze versie geeft opperhoofd Seattle een rol als ecologisch boegbeeld dat spreekt over het inzicht van zijn mensen in de natuur. Deze versie van de toespraak maakte hem tot een rolmodel voor milieubewegingen.

Een van de uitspraken die door de teksten aan Chief Seattle wordt toegeschreven is: “Hoe kun je lucht bezitten?“; dit is ook de titel van een Nederlandstalig boek hierover.

Jan-Pieter van Lieshout is een dansmeester, coach en organisatieadviseur.uit ”s-Hertogenbosch.

Tijdens de avond wordt een inzameling gehouden voor een regionaal goed doel.

Ripperdastraat 13, Haarlem
aanmelden: secretaris.loge127@vrijmetselarij.nl
zaal open 19:30
koffie en thee gratis