Pianiste Iris Hond opent natuurspeeltuin gezinsopvang Velserpoort Haarlem

0

Niemand had door dat ik ‘s avonds nooit wist waar ik moest slapen, waar ik moest eten of mijn tanden moest poetsen” zegt pianiste Iris Hond. Nog maar veertien jaar was ze toen ze dakloos werd. Iris vertelt haar verhaal over haar dakloze tijd en opende op maandag 1 juli feestelijk de natuurspeeltuin bij de gezinsopvanglocatie van HVO-Querido Velserpoort in Haarlem. Waar kinderen weer even kind kunnen zijn.

Officiële opening
Nachtenlang liep ik door Den Haag en dan voelde ik me zo ontheemd, zo alleen. Ik miste een thuis zo erg, ik gun jullie een veilige plek een plek waar je er mag zijn” aldus Iris. Ze vertelde dit verhaal niet zomaar, ze opende namelijk de natuurspeeltuin bij een opvang voor dakloze gezinnen en alleenstaanden. Kinderen van de opvang stonden voor het afgezette stuk tuin terwijl de ouders trots toekeken. De nieuwe tuin van HVO-Querido locatie Velserpoort werd officieel geopend. “Ik vind het zo leuk om nu hier te kunnen spelen, eerst waren er alleen maar stenen” aldus Mohammed (11).

Huisje, Boompje, Beestje
De nieuwe speeltuin is mogelijk gemaakt door het project ‘Huisje Boompje Beestje’ van Kinderpostzegels, IVN Natuureducatie, Federatie Opvang en dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Met dit project worden eenentwintig opvanglocaties voor dakloze mensen- en gezinnen kindvriendelijk gemaakt, door natuur in het leven van de kinderen te brengen. “Hierbij valt te denken aan het inrichten van (buiten-)ruimtes met een natuurspeeltuin, planten of kruiden, of het geschikt maken van een locatie voor dieren”, aldus Erik Claus van Kinderpostzegels. Uit onderzoek blijkt namelijk dat spelen, natuur en dieren een positief effect hebben op het zelfvertrouwen van deze kinderen. Het vermindert stress en maakt dat ze beter kunnen omgaan met hun problemen.

Blije kinderen
Na het officieel doorknippen van het lint door pianiste Iris Hond, rennen de kinderen door de tuin naar de verstopte cadeautjes. Vol trots laten ze aan hun ouders zien wat ze gekregen hebben. “Er zit een boekje in over spelen in de natuur, en kijk, een vergrootglas om spinnetjes te bekijken!” zegt Elma vol trots tegen haar moeder die van een afstandje gelukkig toekijkt.

Na de opening spelen en rennen de kinderen nog door de tuin, terwijl de ouders zich laten verwennen met een overheerlijke barbecue. “Ik ben zo blij met de tuin! Dankzij de tuin durven de kinderen die hier wonen schoolvriendjes mee te nemen. Zo mooi om te zien hoe de kinderen vol trots hun tuin laten zien. Dit is nu hun (tijdelijke) thuis geworden.” aldus Loutfia medewerker van HVO-Querido Velserpoort. Een mooie ondergaande zon maakt een bijzonder einde aan deze speciale dag.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)