Bijdragen van Dick Kreuger aan de 33e Kunstlijn Haarlem

0

Kunstlijn Haarlem is de oudste open atelierroute van Nederland en laat 2 en 3 en 4 november 2018 op zo´n 150 bijzondere locaties zien wat de stad aan kwaliteit te bieden heeft op het gebied van de beeldende kunst. Solo- en groepstentoonstellingen zijn te bezoeken in ateliers, galeries en musea. Het is een toonaangevend evenement van en voor hedendaagse kunstenaars uit de regio Haarlem.

In een variant op de vraagstelling van Kunstlijn Haarlem stelt Dick Kreuger : “Zit er verschil in het kijken naar iets, maar ook het vervolmaken van iets wat vier of vijf decennia geleden is gemaakt?

Hij doelt daarmee vooral op een pentekening die hij naar aanleiding van een eerste ontmoeting in 1973 heeft gemaakt voor de latere documentairemaker en scenarioschrijver Marijke Jongbloed (Leeuwarden, 19-10-1956 – Amsterdam, 18-8-2016) en welke hij de laatste jaren weer ontmoette.

ook naast/aan. Dick Kreuger.
ook naast/aan. Dick Kreuger.

“ook naast/aan” is de titel van zijn werk dat van 27 oktober t/m 17 november a.s. te zien is op de centrale tentoonstelling in het Kunst Centrum Haarlem op de Gedempte Oude Gracht 117-121. Tot een wisselbare drieluik gevouwen laat dit de horizontale middenstrook van de tekening zien waarin de opengehouden scenes van toen nú zijn vervolmaakt. De intekening van het piezografisch werk in de oplage van 1 van 1 betreft ondermeer tekstdelen uit zijn introroman “Folly” en vroeg19eeeuwse poëzie van Charles Wolfe, alsook haar portret met 16eeeuwse tot 20eeeuwse vlakverdelingen die te linken zijn aan frenologie en hersenscans en een wervelende kimono met het stervormige Astrocyt.

“waar één” is de titel van zijn installatie die voor een periode van 8 uur (tussen 17:09 en 01:09 uur) op de openingsavond van de Kunstlijn op 2 november a.s. door 1 bezoeker per keer te beleven is in Het Gebouw van het Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang&Vriendschap in de Jansstraat 74-zwart.

”waar één” en 8 zijn te linken aan zijn poëzie op inspiratie van de welbekende reeks van Fibonacci. De installatie laat de bezoeker via die meetkundige kromming teruglopen in de tijd in het decor van een tot een ruim vijf meter hoge en tien meter lange projectie van de pentekening. Even tot besef gekomen te zijn, volgt de bezoeker de groeicurve weer en verlaat deze de installatie weer in het nu.

“waar één” laat op Allerzielen herinneringen aan toen én nu voor een kort moment samenvallen.”

Dick Kreuger (Haarlem, 03-05-1954) is een multidisciplinair ontwerper en alumnus KABK Den Haag en exposeert vrij werk sinds 1970.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)