Zeven Noord-Hollandse fotografen genomineerd voor WWF-Frans Lanting Photo Award

Veel talent en kwaliteit in grootste natuurfotowedstrijd van Nederland

0

De 9-jarige La Ticha, 10-jarige Birgitte, 11-jarige Juul, 14-jarige Sanne, 20-jarige Michiel, 34-jarige Jasper en 59-jarige Yvonne uit de regio Noord-Holland maken kans om één van de prijzen van de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland te winnen. Ze behoren tot de genomineerden van de WWF-Frans Lanting Photo Award. Vanaf vandaag kan er gestemd worden.

Een jury onder leiding van wereldberoemd natuurfotograaf en WWF-ambassadeur Frans Lanting heeft 30 natuurfoto’s genomineerd in drie leeftijdscategorieën. Daaronder valt ook de prestigieuze WWF-Frans Lanting Photo Award. Dit jaar zijn ruim 7.000 foto’s ingezonden. Vanaf vandaag kan het publiek ook via www.wwf.nl/stem op een van de nominaties stemmen voor de Publieksprijs. De uitreiking van de prijzen is op 9 december in het Nederlandse Fotomuseum in Rotterdam.

Foto’s met een verhaal
Alle genomineerde vertellen een verhaal met hun foto. Zo vond La Ticha het best lastig om de foto te maken omdat het hertje in het donker stond. “Het ziet er toch heel mooi uit in dit licht.” Birgitte bracht mooi de camouflage in beeld. “Kikkers zijn best wel klein en het is super goed gelukt om zijn lijf mooi te laten zien op de foto.” Juul maakte de foto in Noorwegen en vond dit de hemel op aarde. Voor Sanne was het een bijzondere ervaring. “Ik vond het super gaaf om deze vossen vechtend op de foto te kunnen krijgen.

Voor Michiel zat er best wat risico aan het nemen van de foto. “Zo’n conflict vastleggen tussen mens en dier, met het laten zien van het gedrag van het dier en de confrontatie die zich voordoet, is lastig met een dier waar men heel voorzichtig mee moet omgaan en geen onnodige risico’s mee moet nemen.” Jasper legde een treurig moment vast. “Naast het wat treurige verhaal vind ik de symmetrie, de balans en het contrast licht/donker fijn werken. In zwart-wit komt dit beeld nog beter tot zijn recht.” Yvonne voelde zich erg blij tijdens het maken van de foto. “Je hoopt natuurlijk altijd dat dit gebeurt!

‘Natuur is overal’
Juryvoorzitter Frans Lanting is zeer te spreken over de kwaliteit van de ingezonden foto’s dit jaar. “Wat een talent en wat een prachtige foto’s zijn er ingezonden. Het is een genot om alle inzendingen door te nemen. Het maakt niet uit of het foto’s zijn van verre oorden of van dichtbij in Nederland, want natuur is overal.

Vier prijzen
De WWF-Frans Lanting Photo Award kent een Publieksprijs en drie juryprijzen: de WWF-Kids Award (6-11 jaar), de WWF-Young Talent Award (12-18 jaar) en de prestigieuze WWF- Frans Lanting Photo Award voor volwassenen. De fotowedstrijd wordt voor de vijfde keer door het Wereld Natuur Fonds georganiseerd in samenwerking met Frans Lanting. Lanting wordt beschouwd als één van de grote natuurfotografen van deze tijd. Al 40 jaar reist hij de wereld over om de schoonheid van de natuur vast te leggen.

Met deze fotowedstrijd hoopt Lanting anderen te inspireren voor natuurfotografie en daarmee respect voor de natuur te stimuleren. De hoofdprijs voor volwassenen is een fotoreis naar een WWF-project en de prestigieuze WWF-Frans Lanting Photo Award. De winnaars in de categorieën voor kinderen en jongeren en de winnaar van de Publieksprijs ontvangen ook een bokaal en hebben een meet & greet met fotograaf Jasper Doest. Verder krijgen alle winnaars een overnachting in Center Parcs.

Jury
De jury bestaat uit model, actrice én fotografe Kim Feenstra, WWF-ambassadeur Humberto Tan, de internationaal onderscheiden natuurfotograaf Jasper Doest en natuurlijk Frans Lanting zelf. Vanuit het Nederlands Fotomuseum is verder Marieke Wiegel jurylid. Zij werkte eerder voor onder meer World Press Photo en Magnum Photos in Parijs. WWF-expert Christiaan van der Hoeven completeert de jury. De juryleden letten bij hun beoordeling van de inzendingen enerzijds op het resultaat (accent op fotografie en beeld) en anderzijds op het verhaal achter het beeld.

Genomineerden regio Noord-Holland (zie de gallerij)

  • La Ticha Idema (9) uit Den-Helder: ‘Lekker besjes eten’
  • Birgitte Kruize (10) uit Nieuw-Vennep: ‘Camouflage’
  • Juul Hellemans (11) uit Haarlem: ‘Spiegel’
  • Sanne te pas (14) uit Huizen: ‘Vechtende vossen’
  • Michiel van Noppen (20) uit Amstelveen: ‘Een nieuw dieet’
  • Jasper Hulleman (34) uit Haarlem: ‘De band van de meerkoet’
  • Yvonne van der Meij (59) uit Heemskerk: ‘Spelende vosjes’

Stemmen kan vanaf vandaag, via de link www.wwf.nl/stem.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)