Extra activiteiten rond De koning sterft in de Toneelschuur

Olivier Diepenhorst regisseert De koning sterft; Abke Haring speelt hoofdrol in Ionesco’s absurdistische toneelklassieker

0

Gebaseerd op de absurdistische klassieker De koning sterft van Ionesco maakt Olivier Diepenhorst samen met Abke Haring (winnares Theo d’Or Hamlet vs Hamlet), Krisjan Schellingerhout, Imke Smit en Jip van den Dool een muzikale en fantasievolle voorstelling over een koning die te horen krijgt dat hij het einde van de voorstelling niet zal halen. En met hem, zal zijn hele koninkrijk verdwijnen.

De koning sterft gaat op donderdag 24 januari in première in de Toneelschuur Haarlem en is hier te zien van zaterdag 19 tot en met zaterdag 26 januari en vrijdag 8 en zaterdag 9 maart. Kaarten zijn te koop via www.toneelschuur.nl of aan de kassa van de Toneelschuur, tel.: 023 5173910.

Rondom De koning sterft is een aantal extra activiteiten: op vrijdag 18 januari is er een gratis toegankelijke openbare repetitie en tijdens de eerste try-out avond op zaterdag 19 januari is het thema “Leef alsof het je laatste dag is”.

Openbare repetitie
Om u een indruk te geven van wat er in het repetitielokaal van De koning sterft gebeurt, bent u van harte welkom bij de openbare repetitie op vrijdag 18 januari van 16.00 tot 17.00 uur. Na een korte inleiding woont u een repetitie bij en ziet u de acteurs met de regisseur aan het werk. Een unieke kans om te zien hoe een Toneelschuur productie tot stand komt. De toegang is gratis, wel een kaartje reserveren via www.toneelschuur.nl of aan de kassa van de Toneelschuur.

Leef alsof het je laatste dag is
De eerste try-out avond van De koning sterft op zaterdag 19 januari heeft als thema: “Leef alsof het je laatste dag is”.

Bij uw koffie krijgt u van ons een plakje cake, de Verhalendames typen op maat een (afscheids-)gedicht voor u of voor een van uw dierbaren. Op de filmwand kunt u genieten van beroemde sterfscènes uit films, het café draait bijpassende muziek en op een speciale wand kunt u een boodschap ophangen over wat u graag wilt nalaten aan de wereld.
Over De koning sterft

De koning is net monter uit bed gestapt als zijn dierbaren hem komen vertellen dat hij het einde van de voorstelling niet zal halen. Gisteren was hij nog almachtig heerser, maar vandaag weigert zelfs zijn eigen lichaam te gehoorzamen als hij het beveelt door te blijven leven. Met humor en lichtheid neemt Ionesco de koning mee op zijn laatste reis, die via ongeloof en angst leidt naar acceptatie en berusting. Tot uiteindelijk ook dat niet meer uitmaakt.

Ionesco was een absurdist, iemand voor wie god niet meer bestaat en die geen zin kan ontdekken in het bestaan. In 1962 was hij ernstig ziek. Hij was gedwongen zijn mogelijk naderende einde onder ogen te zien en schreef dit intrigerende stuk waarin niet alleen de koning, maar met hem ook zijn hele koninkrijk sterft.

Olivier Diepenhorst over De koning sterft
Met het sterven van de Koning, verdwijnt ook alles wat hij ooit gedacht, gevoeld of waargenomen heeft. Want waar zou het kunnen blijven? Als kind al kon ik mijn hoofd breken over de absurditeit van ons eigen bestaan en was ik gefascineerd door de vraag waarom er überhaupt ‘iets’ is in plaats van ‘niets’. Ik vind het mooi hoe Ionesco in het schemergebied tussen leven en dood op zoek gaat naar hoe we om moeten gaan met de wetenschap dat we er ooit niet meer zullen zijn.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)