Annet Malherbe, Wendell Jaspers en Paul R. Kooij e.a. in theatervoorstelling over de littekens van WO II

0

Op donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 maart is in de Toneelschuur In Vrede van BERG&BOS te zien, een mozaïekvertelling over de littekens die WOII achter heeft gelaten. Annet Malherbe, Yara Alink, Wendell Jaspers, Paul R. Kooij, Maurits van den Berg en Armand Rosbak spelen deze mozaïkvertelling met Arabische boventiteling over het leven in tijden van vrede. Over omgaan met de schuld, het verlies en het verdriet dat voor die vrede is ontstaan. Over de vraag wanneer een oorlog echt voorbij is en je met recht voor iedereen de vrede uit mag roepen.

Een man ontdekt op latere leeftijd zijn verborgen Joodse identiteit. Een onbekend familielid hield dit geheim en gaat daar een leven lang gebukt onder. Een bejaarde dochter leidt een teruggetrokken bestaan en zit zo de schuld van haar allang overleden ‘foute’ moeder uit. Een jonge man die in vrede is opgegroeid, raakt in paniek door de beladen oorlogsgeschiedenis van zijn huis. En daar doorheen loopt Nabil, die net is gevlucht uit een oorlog die vandaag woedt. Hij is op zoek naar zijn plek in een wereld, waar mensen 70 jaar oude wonden likken zonder dat ze hem lijken te zien.

BERG&BOS organiseert op donderdag 14 maart samen met Impact Makers een nagesprek onder leiding van Jennifer Muntslag. Elk jaar discussieert Nederland luider over de herdenking van WOII: waarom herdenken wij en wat herdenken we precies? In hoeverre is het evident alleen deze oorlog te herdenken? Wat heeft de huidige jonge generatie nog te maken met gebeurtenissen van 74 jaar geleden? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inclusief is bij het herdenkingsritueel, zonder tekort te doen aan de verschrikkingen die ons land zo gevormd hebben?

In Vrede is geschreven door auteur Rik van den Bos i.s.m. Nabil Nabo en wordt geregisseerd door Eva Line de Boer. Rik van den Bos vormt samen met acteur Maurits van den Berg BERG&BOS. Sinds de eerste samenwerking op Toneelschool Utrecht maakt BERG&BOS regelmatig een voorstelling samen, om zich de overige tijd elders te laten inspireren.

Kaarten voor In Vrede zijn verkrijgbaar op www.toneelschuur.nl of telefonisch op 023 5173910.

Advertentie