Kunst centrum Haarlem toont werk van Canadese fotograaf

Poëtische straatfotografie van Daniel Castonguay

0

Vanaf zaterdag 16 maart zijn in het Kunst centrum Haarlem foto’s te zien van Daniel Castonguay. De Canadese fotograaf maakt sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw naam met poëtische straatfotografie. Niet eerder is zijn werk in een tentoonstelling te zien geweest in Nederland. Foto’s van Castonguay zijn wel opgenomen in een aantal collecties van Nederlandse kunstcentra.

Inspiratiebron voor de zwart/wit fotografie van Daniel Castonguay is de stad Montreal en haar bewoners. Castonguay legt over de ogenschijnlijke realistische straattaferelen een poëtische laag waarbij hij gebruik maakt van diverse fotografische technieken. Zijn foto’s worden veelal bevolkt door mensen die op weg zijn in de grote stad, soms gewapend met paraplu. Het weer zoals regen, sneeuw windvlagen en mist, is nadrukkelijk aanwezig in zijn werk en een knipoog naar het klimaat in Montreal.

De foto’s, in een oplage van 9 stuks, komen naar Nederland op initiatief van Gert-Jan Stolp van de Bell-Gallery. Op zaterdag 16 maart is Gert-Jan Stolp aanwezig in het kunstcentrum om het werk van Daniel Castonguay toe te lichten. De tentoonstelling is te zien tot en met 6 april. Kunst centrum Haarlem is aan de Gedempte Oude Gracht 117-121, geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur, toegang gratis.

Kunst centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum in de regio Kennemerland voor kunstuitleen. De collectie bestaat uit meer dan 6000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten over beeldende kunst in de ruimste zin van het woord.