Joris van Casteren bij Athenaeum Haarlem

zondag 24 maart

0

Op de eerste zondag in de Boekenweek, zondag 24 maart, wordt bij Athenaeum Boekhandel Haarlem Joris van Casteren geïnterviewd door Joni Zwart over zijn boek Moeders lichaam. Toegang gratis, graag van tevoren aanmelden via haarlem@athenaeum.nl.

Over Moeders lichaam
Piet van der Molen is een kinderloze vrijgezel die nooit heeft gewerkt en altijd thuis is blijven wonen, in het Zuid-Limburgse dorp Oirsbeek. Broers of zussen heeft hij niet. Na de dood van zijn vader verlangt moeder dat Piet diens plaats inneemt.

Als moeder in de snikhete zomer van 2013 overlijdt, besluit Piet haar in huis te houden. Hij blijft gesprekken met haar voeren, zijn verdriet is groot. Tweeënhalf jaar later staan er twee agenten bij hem op de stoep. Een paar uur later kijkt de straat toe hoe mensen in witte pakken een gammele kist naar buiten takelen. Gegrepen door dit voorval reist Joris van Casteren naar Oirsbeek af. Tussen Piet en hem ontstaat een wonderlijke vriendschap.

Moeders lichaam, geschreven in Van Casterens door verwondering en droge humor gekenmerkte stijl, is een onthutsend verhaal over liefde, dood, trouw en bedrog. Tevens is het de kroniek van een kwijnend dorpsleven in een krimpregio, waar gemeenschapszin en sociale controle niet langer vanzelfsprekend zijn.

Joris van Casteren (1976) is schrijver, dichter en journalist en geldt als een van de topauteurs van literaire non-fictie. Hij publiceerde onder meer de juichend ontvangen boeken Het been in de IJssel (2013) en Mensen op Mars (2017). Van Casteren is tevens de biograaf van Athenaeum Boekhandel. In 2016, toen Athenaeum 50 jaar bestond, ging Van Casteren op zoek naar verhalen en mythes over onze legendarische boekhandel. Hij sprak met vaste bezoekers, schrijvers, uitgevers en verkopers, spitte de ontstaansgeschiedenis door en reconstrueerde de tumultueuze beginjaren. Verhalen die hij vastlegde in Is u bekend met het alfabet?.

Info
Zondag 24 maart 2019 om 15.30 uur (inloop 15.00 uur)
Joris van Casteren over Moeders lichaam
Athenaeum Boekhandel Haarlem, Gedempte Oude Gracht 70, 2011 GT Haarlem
Toegang gratis, reserveren via haarlem@athenaeum.nl

Advertentie