Passieconcert Via Crucis van Liszt

0

Op zondagavond 14 april, aan het begin van de Passieweek, speelt Gerrie Meijers Liszt’s pianobewerking van de Via Crucis. Het is de afsluiting van dit seizoen Musilenzio-concerten in Gebouw Zang en Vriendschap in Haarlem.

In zijn laatste jaren leed Franz Liszt een teruggetrokken bestaan in een klooster. Zijn composities kregen een religieus karakter en wat vooral opviel was een grote muzikale soberheid, waarbij hij zijn bekende virtuositeit en versieringen achterwege liet: hij ging terug naar de essentie.

De Via Crucis, gewijd aan de laatste tocht van Jezus, is een stuk met relatief weinig noten maar des te meer zeggingskracht. Het is een hoogtepunt in het werk van Franz Liszt, bejubeld door onder anderen Reinbert de Leeuw, die er “de mooiste noot van de muziekgeschiedenis” in heeft aangetroffen.

Gerrie Meijers voerde dit vijftiendelige stuk (een inleidend deel en de 14 kruiswegstaties) al eerder uit in de Musilenzio-serie. Het werd een concert dat diepe indruk heeft gemaakt door haar bezielde interpretatie. Met haar betrokkenheid, inlevingsvermogen en muzikaliteit bracht zij het verhaal van de kruisweg indringend over. Bij uitstek is dit werk en deze uitvoering geschikt binnen het muzikaal-meditatieve karakter van Musilenzio. Na elk van de staties is er een moment van stilte.

In de intiem aangeklede zaal zal een een op de Via Crucis geïnspireerde drieluik van 60m2 van de hand van beeldend kunstenaar Dick Kreuger een extra dimensie geven aan dit concert. Hij zal ook voor ondersteunende projecties zorg dragen.

Info
Het concert duurt van 20:15 tot 21:30 uur en wordt gehouden in Gebouw Zang en Vriendschap, Jansstraat 74 Haarlem. De toegangsprijs bedraagt € 9 (geen pin); kaarten aan de zaal. Reserveren is mogelijk: mail naar info@musilenzio.nl.
Meer info op Facebook: musilenziohaarlem.

Musilenzio is een initiatief van Jan Koet en Dick Kreuger, dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Stichting Kunststuk en de Vereniging Het Gebouw Zang en Vriendschap.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)