Geschiedenis Festival viert feestelijke lustrumeditie

0

Dit jaar met exclusief dag- en avondprogramma boordevol lezingen, muziek, theater, dans en film. Met gastoptredens van o.a. Hans Goedkoop, Adrian Goldsworthy, Geert Mak, Annegreet van Bergen en Herman Pleij.

Na het overweldigende succes van het uitverkochte Geschiedenis Festival van voorgaande jaren, presenteert Historisch Nieuwsblad met trots ook dit jaar hét evenement voor geschiedenisliefhebbers. Mis het niet, want het belooft extra bijzonder te worden. Het Geschiedenis Festival viert namelijk zijn lustrumeditie!

Op zaterdag 5 oktober 2019 strijkt het Geschiedenis Festival voor de vijfde keer neer in Haarlem. Prominente historici uit binnen- en buitenland zullen de vijf podia van theatercomplex de Philharmonie betreden om bezoekers volledig onder te dompelen in geschiedenis. Reis mee naar de klassieke oudheid van de Romeinen tot aan de eigentijdse geschiedenis van de eenentwintigste eeuw.

Mooie locaties
Dit jaar is het Geschiedenis Festival groter dan ooit. Speciaal voor de lustrumeditie is er een exclusief avondprogramma samengesteld. Bezoekers kunnen volop genieten van bijzondere lezingen en activiteiten in de Philharmonie. Maar er is nog meer te beleven op het Geschiedenis Festival dankzij de toevoeging van drie externe locaties. Daartoe behoren het Noord-Hollands Archief, de schitterende Gravenzaal in het Haarlemse stadhuis en de thuisbasis van het Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap. Alle locaties zijn op enkele minuten loopafstand van het Philharmonie en (met uitzondering van de ruimte Loft 1) geheel rolstoeltoegankelijk.

Hoogtepunten
Door de grote variatie in het programma is het Geschiedenis Festival geschikt voor een uiteenlopend publiek. Zo werpt Hans Goedkoop, het gezicht van Andere Tijden, licht op het Interbellum. De Duitse historicus Philipp Blom behandelt de zoektocht naar een onbekende vioolbouwer, wiens viool een driehonderd jaar durende reis heeft afgelegd om uiteindelijk in de handen van Blom terecht te gekomen. De beroemde Engelse historicus Adrian Goldsworthy neemt de bezoeker mee naar de klassieke oudheid, waarbij hij in geuren en kleuren vertelt over de vechtlust van de Romeinen. Geert Mak geeft een lezing over de sfeer en gevoelens van de eenentwintigste eeuw, als opvolger van zijn veelgeprezen boek In Europa. Ook schrijver van bestsellers Gouden jaren en Het goede leven Annegreet van Bergen, ’s lands bekendste historicus Maarten van Rossem, en Neerlandicus en meesterverteller Herman Pleij mogen niet ontbreken op de lustrumeditie van het grootste geschiedenisspektakel van Nederland.

Overige activiteiten
Naast boeiende lezingen over alle denkbare historische thema’s, is er gelegenheid om te genieten van muziek, theater, dans en film. Bezoekers kunnen deelnemen aan debatten, quizzen, masterclasses en (kinder)workshops – allemaal in het teken van geschiedenis. Ook wordt de Libris Geschiedenis Prijs voor het beste geschiedenisboek van 2019 uitgereikt. Kortom, het Geschiedenis Festival biedt voor elk wat wils. Het creëert een platform waar alle facetten van geschiedenis samenkomen en waar zintuiglijke ervaringen en kennis bijeen worden gebracht.

Tickets en informatie
Voor updates en kaartverkoop: geschiedenisfestival.nl.
Volg het Geschiedenis Festival via Facebook of Twitter en praat mee over #GF2019.