Freek de Jonge viert 50 jaar vakmanschap

De Week van Freek wordt de feestelijke afsluiter van het jubileumseizoen in Haarlem

0

Op 20 juni 2019 is het precies 50 jaar geleden dat Freek de Jonge, samen met Bram Vermeulen, zijn eerste première beleefde: Neerlands Hoop in Bange Dagen. Dat wordt gevierd met De Week van Freek in Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem van vrijdag 14 t/m zaterdag 22 juni 2019.

Het belooft een week te worden die alle talenten van de cabaretier laat zien. Algemeen directeur Jaap Lampe is trots op deze knallende afsluiter van 100 jaar Stadsschouwburg: “Het jubileum van deze grote kunstenaar, die een belangrijk artistiek stempel heeft gedrukt op het Nederlandse cabaret, was voor ons aanleiding om hem uit te nodigen voor een uniek eerbetoon en mooie afsluiting van het seizoen. Freek de Jonge nam het aanbod met beide handen aan. Het wordt een intensieve, gevarieerde en vrolijke week.

Veel energie en zelfverzekerdheid
Deelname aan het cabaretfestival Cameretten, in november 1968, beschouwt Freek de Jonge als de start van zijn professionele loopbaan. Al snel daarna stond hij met Neerlands Hoop in Haarloheim, een Haarlems springplanktheatertje voor jonge cabaretiers. Daar werden Freek en Bram ontdekt door de toenmalige schouwburgdirecteur Peter Lohr. Hij boekte ze meteen en zo gebeurde het dat op 20 juni 1969 de première was van Neerlands Hoop in Bange Dagen, het eerste professionele cabaretprogramma van Bram Vermeulen en Freek de Jonge. Wat zag Lohr in hen? Freek: “Ik denk dat hij zag wat het toen nog niet helemaal was, maar waar het hard naar op weg was. Hij zag heel veel energie die vanaf het podium de zaal in kwam, en veel zelfverzekerdheid. Dat was achteraf op niks gebaseerd. Nou ja, er zaten wel al deels goede dingen in ons eerste programma. De magie tussen mij en Bram was in die beginjaren heel goed en sterk.” Neerlands Hoop denderde het Nederlands cabaret binnen met hun mix van rock ’n roll en cabaret. Het was rebels, anarchistisch en energiek met taalgrappen, visuele acts en veel muziek. En dat in een moordend tempo. Op donderdag 20 juni 2019 brengt Freek de Jonge daarom een ode aan de roemruchte jaren van Neerlands Hoop, met liedjes, conferences en een band.

Divers programma in De Week van Freek
Sinds Neerlands Hoop heeft Freek de Jonge zich ontwikkeld tot een veelzijdig kunstenaar en al die aspecten komen aan bod tijdens De Week van Freek. Op 14 juni is de aftrap met een omgekeerde masterclass waarin Freek de Jonge ‘les’ krijgt van een jongere collega. Wie dat is, blijft nog even een verrassing. Dat belooft een avond vol grappen, muziek én praten over het vak van cabaretier. Op 15 juni speelt Freek zijn nieuwe solovoorstelling De Suppoost, waarin hij als vanouds hilarische verhalen vertelt en het heden verbindt aan zijn verleden. Op 16 juni in de middag is een literaire ontmoeting met schrijver en domineeszoon Jan Brokken.

Freek bewondert hem om zijn werk en ze zullen praten over hoe je in deze tijd nog kunt verdwijnen in je fantasie. Muzikaal omlijst door Maurits Fondse op piano. Op 18 juni vertelt Freek zijn meest geliefde conferences. Van het lijstje dat hij opstelt, met klassiekers als ‘De spin’ en ‘Het kistje’, maar ook recenter werk, mag het publiek uit deze favorieten kiezen. Op 19 juni zet Freek de spot op zijn vrouw Hella de Jonge, die haar artistieke talent voor het grootste gedeelte inzette voor zijn carrière. Een intieme avond met muziek van sterharpiste Lavinia Meijer. Op 22 juni is Freek te zien met een groot orkest in de Grote Zaal van de Philharmonie, waarbij songs langskomen als ‘Mannenwereld’ en ‘Als je me nu nog niet kent.’ Een mooie afsluiter van De Week van Freek en het laatste programma van het jubileumseizoen van Stadsschouwburg Haarlem!

Info
Wat: De Week van Freek
Waar: Haarlem Stadsschouwburg (Wilsonsplein 23) & Philharmonie (Lange Begijnestraat 11)
Wanneer: vrijdag 14 t/m zaterdag 22 juni 2019
Informatie en kaartverkoop: www.theater-haarlem.nl/deweekvanfreek

De Week van Freek alle programma’s op een rij
14 juni Masterclass, Freek krijgt ‘les’ van jongere collega (Stadsschouwburg)
15 juni De Suppoost, nieuwe solovoorstelling – landelijke première! (Stadsschouwburg)
16 juni Literaire middag, Freek in gesprek met Jan Brokken, 2 domineeszonen (Philharmonie)
18 juni De verhalen, favoriete conferences gekozen door het publiek (Stadsschouwburg)
19 juni Hella ontmoet Freek, m.m.v. harpiste Lavinia Meijer (Philharmonie)
20 juni Neerlands Hoop in Bange Dagen 20 juni 1969 – 20 juni 2019 (Stadsschouwburg)
22 juni Parlando2, Freek in Concert (Philharmonie, Grote Zaal)