Vervanging bomen Schalkwijk

7

De gemeente Haarlem heeft op 16 juli 2019 een kapvergunning aangevraagd voor 343 slechte bomen. Hetzelfde aantal bomen of meer wordt in het plantseizoen 2019 -2020 vervangen voor een duurzamere boomsoort. De te kappen bomen worden gemerkt, zodat bewoners en passanten kunnen zien om welke bomen het gaat.

Een groot deel van de bomen in Schalkwijk, zoals populieren en wilgen, is ruim vijftig jaar geleden geplant bij de aanleg van het stadsdeel. Het zijn snelle groeiers, waardoor deze bomen nu aan het eind van hun levensduur zijn gekomen. Ook staan er in Schalkwijk bomen met een slechte conditie en bomen die overlast geven. Een bomendeskundige heeft de bomen onderzocht en de gemeente geadviseerd 343 bomen te verwijderen en te vervangen door nieuwe bomen. Bewoners, wijkraden en betrokken professionals hebben meegedacht over de overlastgevende bomen en gezamenlijk is een verbeterplan opgesteld.

Bomenwachters
Hilde Prins van de Haarlemse Bomenwachters: “Ik ben blij dat de gemeente de komende tien jaar voldoende financiële middelen beschikbaar stelt om de bomen in Schalkwijk te vervangen die aan het einde van hun levensduur zijn en gevaarlijk worden.

Herplantplan
Een herplantplan is in de maak. In september en oktober dit jaar volgen vier inloopbijeenkomsten voorafgaand aan de vergaderingen van de vier wijkraden in Schalkwijk. In de meeste gevallen worden de nieuwe bomen op dezelfde plaats geplant. De bomendeskundige van de gemeente maakt voor elke boom een voorstel voor het type boom dat herplant kan worden. Maar bewoners kunnen ook meedenken over welke soort bomen ze graag terugzien in hun wijk of straat.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)

7 REACTIES

  1. Bij de aanbouw van Schalkwijk zijn er toen snelgroeiende bomen geplant; deze zij nu uitgegroeid. Bij storm zijn ze gevaarlijk – breken grote takken en zware takken af; de bomen nemen heel veel licht en uitzicht weg (9e etage!)

    • Marion Scherpenzeel bestudeerd u mijn berichtje & de foto zeer goed voordat u een terugkoppeling hierover geeft, (zo ziet u dat je ook een respectvolle reactie kan geven, met positieve woorden keuzes).

  2. Dat zieke bomen of gevaarlijke bomen worden weg gehaald die begrijp ik, maar waarom men door een verbouwing alle bomen bij het Californiëplein weg halen onbegrijpelijk! Die bomen waar niet ziek want, anders waren die al eerder omgezaagd!

Comments are closed.