Tijdens deze lezing in Huis Leyduin hoor je meer over de jachtmethoden van weleer. Veel rijke eigenaren van buitenplaatsen hadden vroeger bijvoorbeeld een vinkenbaan of een eendenkooi in bedrijf om vinken en eenden te vangen.

Historie van de jacht in Zuid-Kennemerland
De duingebieden in Zuid-Kennemerland werden op historische kaarten met de ‘Wildernisse’ aangeduid. Tot ver in de 20ste eeuw waren deze gronden schraal, onvruchtbaar en nutteloos bevonden. Maar er werd wel veel plezier aan beleefd. De Wildernisse waren in trek bij de adel. Amsterdamse kooplieden en regenten die er voor de jacht kwamen.

De jachtgebieden waren niet alleen voor de jachtheren interessant maar ook voor de arme stroper die menig konijntje wist te strikken, tot grote ergernis van de eigenaar van een jachtterrein. De jachtheren stelden jachtopzieners aan voor het reguleren van de wildstand, het assisteren tijdens jachtpartijen maar ook om de wildstropers te verjagen. Op sommige dagen hadden de duinen veel weg van het Wilde Westen als de jachtopziener een stroper betrapte.

Vroeger waren buitenplaatsen in het bezit van rijke families die er zomers verbleven en zo de stinkende stad ontvluchtten. Veel eigenaren van buitenplaatsen hadden een vinkenbaan of een eendenkooi in bedrijf om vinken en eenden te vangen.

Onderwerpen die aan de orde zullen komen zijn onder andere: Historie van de jacht in de duingebieden van Zuid-Kennemerland, waar werd op gejaagd, vormen van jagen en jachtevenementen, jachtopzieners en stropers, hoe werden vinken gevangen en hoe werden eenden gevangen?

Graag reserveren. Het is niet mogelijk om ter plekke aan te sluiten. Bij de ingang van Huis Leyduin (aan de zijkant) word je door de gids van Landschap Noord-Holland opgevangen

Wanneer: zondag 30 oktober 2022 van 11:00 tot 12:30 uur
Waar: Huis Leyduin; Woestduinweg 4; 2114 BG Vogelenzang

Zin om mee te gaan? Aanmelden op www.gaatumee.nl


 

 

 

 



Ondersteun Haarlem updates met een kleine financiële bijdrage, maandelijks of éénmalig: