Vernieuwde islamitische gebedsruimte en stilteruimte officieel geopend

47

De islamitische gebedsruimte en de stilteruimte in het Spaarne Gasthuis Haarlem Zuid hebben een prachtige nieuwe, sfeervolle uitstraling gekregen. Na een grondige verbouwing zijn deze ruimtes op donderdag 18 juli officieel heropend.

In de islamitische gebedsruimte kunnen patiënten en hun naasten, maar ook medewerkers van het ziekenhuis die moslim zijn, terecht om te bidden of voor een moment van rust en bezinning. De stilteruimte die direct grenst aan de islamitische gebedsruimte, is toegankelijk voor iedereen in het ziekenhuis die zich even terug wil trekken, wil bidden of bijvoorbeeld wat wil lezen.

Zowel de gebedsruimte als de stilteruimte zijn, net als in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp, ontworpen door architect en kunstenares Simone de Groot. Blikvangers in het nieuwe ontwerp zijn onder andere de kronkelende stroom (het Spaarne) op de vloer, die ook in de gordijnen voor de gebedsruimtes terugkomt, en het daaraan gelinkte citaat “van overal stroomt klaarte toe” op de muur, uit een gedicht van Herman de Coninck.

De verbouwing van de gebedsruimte kwam tot stand door een petitie in het ziekenhuis die veelvuldig is ondertekend. Er was duidelijk behoefte aan een nieuwe ruimte met een moderne uitstraling. Veel van onze patiënten, gasten en medewerkers zullen dus gebruik gaan maken van de ruimte. Bij de opening waren dan ook enkele vertegenwoordigers van de Islamitische Raad van Haarlem aanwezig.

Na de officiële openingshandeling door de voorzitter van de raad van bestuur Ivo van Schaik werden de ruimtes ingewijd. Extra bijzonder is dat dit werd gedaan door twee nieuwe collega’s van de dienst geestelijke verzorging, met elk hun eigen achtergrond. Fatma Katirci is islamitisch geestelijk verzorger, Vicky Hölsgens heeft een humanistische achtergrond. Hiermee laten we zien dat het Spaarne Gasthuis een gasthuis is voor iedereen.

47 REACTIES

 1. Pff wat een gezeik weer! iedereen die in het ziekenhuis ligt, ligt er om geholpen te worden en hoopt denk ik ook beter te worden. als mensen dan baat hebben bij een stukje geloof! Fijn dat iedereen zo’n respect voor elkaar heeft🤮 vroeger werd je gehaald met bed en al, dan kon je naar de kerk. Mischien nu nog wel! Top toch dat ieder het eigen kan kiezen 👌

 2. Islam: homohaat, jodenhaat, vrouwenonderdrukking, anti westerse gevoelens, maar wel profiteren van de voordelen. Welja, daar kan wel een gebedsruimte voor worden vrijgemaakt.

 3. Waarom specifiek een Islamitische gebedsruimte en niet een algemene? Op Schiphol hebben wij dat ook. Daar liggen boeken en kleedjes ( voor de moslim mensen om te bidden) maar ook ook bijbels, koran en voor het joodse geloof.
  In die ruimte komen dus meerdere geloven samen en zij doen dan hun eigen ding. 🤗

 4. Mooi dat ze dit doen mensen kijken alleen maar naar het woordje islamitschegebedsruimte maar zullen niet zien dat er ook een stilte kamer is … daarbij is dit gewoon een respect vorm mensen die voor iemand willen bidden die daar ligt … of misschien daar op sterven ligt en beden daarvoor dat ze goed terecht komen

 5. het moet van twee kanten komen, helaas wij moeten alles van hun slikken, maar andersom zit er bijna geen beweging in. Ik wil nog zien dat er in de Islamitische landen in de ziekenhuizen een gebedsruimte voor Christenen wordt gerealiseerd.

  • Dan wil ik wel eens zien dat Islamitische Organisaties zeggen: Kerstfeest / Goede Vrijdag / Pasen / Hemelvaartsdag / Pinksteren is een heilig feest 🙂
   Als ze dat zeggen is het van beide kanten 😉

   En tevens vindt er dan een Verbroedering plaats tussen beide kanten 😉

   Dat zou toch prachtig zijn 😉

  • Gyorgyike Horvath Ja, hier in de ziekenhuizen is het goed geregeld. maar in de Islamitische landen is dat ver te zoeken. In veel landen worden de Christenen nog steeds vervolgd. En ook hier willen zij de dienst uitmaken. Helaas zijn de goedwillende daar de dupe van.

  • Gyorgyike Horvath Dan vraag ik mij af waarom er nog steeds zoveel hier blijven.Als ik mij ergens gediscrimineerd voel of niet gewenst dan ben ik gevlogen. Maar ze kiezen nog steeds voor Nederland en terecht als je ziet hoe het in die thuislanden er aan toe gaat. En Nederland vervolgd niemand als er geen reden voor is. Of haal je discriminatie en vervolging door elkaar. Discriminatie is zeker aan de orde.

  • Waarom belachelijk er mag dus wel een gebedsruimte voor katholieke en protestantse mensen zijn maar niet voor moslims. Dat zou belachelijk zijn. We zijn alle gelijk niemand is verschillend. Maar weet het goed gemaakt als jij ooit een donor nodig heb of 1 van je dierbare je moeder zus broer kind en een moslim zou geschikt zijn dan moet je die weigeren dan ben je een vent.

  • Leentje Lau zeker weten. Vooral als men dat bij en ten kosten van “normale” ongelovigen laat gebeuren. Geen budget voor opknappen kinderafdeling en MDCK, maar wel voor onze moslimvriendjes. Die zijn namelijk snel op hin teentjes getrapt en gaan dan stempelen. Religie moet je thuis houden.

  • Steef, heb je er wel eens aan gedacht dat voor sommige mensen helaas het ziekenhuis in periodes hun thuis is….. En ook mensen die niet geloven worden gerespecteerd toch? Of word jij in het ziekenhuis gedwongen om naar een gebedsruimte Te gaan?

  • Sarah Kruythof ik word overal lastig gevallen met moslimgewoontes en opgedrongen en ziekelijke middeleeuwse ideologien die hier niet thuis horen. Als die mensen het ziekenhuis op Nederlandse normen en waarden niet accepteren, dan is dat hun probleem. Islam is ziek, die mensen ook en ik wens daar niet mee geconfronteerd te worden. Afkomst doet er niet toe, maar die ziekelijke overtuiging wel.

  • Steef Stevens op welke manier word jij lastig gevallen en worden gewoontes aan jou opgedrongen?
   Heb jij wel eens de koran gelezen? Dan zal je zien dat er in geloof en normen en waarden veel gelijkenissen zitten. Alleen word er een andere naam voor gebruikt….

  • Sarah Kruythof dat klopt niet hoor. Er staan gruwelijke zaken in en de tendens heeft niets met de moderne westerse cultuur te maken. Ik word lastig gevallen door die mensen overal te zien, continu zorgelijke berichten te lezen, te ervaren dat mensen geen huis kunnen krijgen door voorrang bij asiel en islamitische afkomst. Het moet stoppen. Als iemand zich aanpast naar westerse normen, ondanks behouden van cultuur, prima. Nu lijkt het de omgekeerde wereld en dat is totaal verkeerd. Zodoende ervaren we allemaal dat mensen het steeds vaker zat worden en de meningen worden bijgesteld van respectatie naar afkeer. Is voorspeld! Komt spoedig uit. Geloof=sekte=problematiek

  • Conservatieve opmerking 🤣🤣🤣 met andere woorden, als je het niet eens bent met iets, waar we inderdaad niet op zitten te wachten, ben je conservatief…..ik zou dat woordje inruilen voor realist, dan zeg je iets nuttigs, nu kom je een beetje over als een naïef schaapje…..🤨

  • Dennis Van der Meulen “overkomen”, doe je bij links en opgefokt volk toch nooit op een goede of positieve manier. Probleem van “overkomen” ligt dan ook meer bij mensen die ergens anders vandaan zijn overgekomen, dan hoe een westerling over komt. Onoverkomelijk.

  • Steef Stevens je hoeft niet naar de gebedsruimte he. Dat is voor de mensen die daar vrijwillig gebruik van willen maken omdat ze op dat moment er behoefte aan hebben zich af te zonderen. Dus last heb je daar niet van.

  • Steef Stevens ik hoop dan dat jij nooit in het ziekenhuis komt te liggen, je wordt er nl verpleegd door o.a . Katholieken, gereformeerden, christelijken, islamieten enz….

  • Islam: homohaat, jodenhaat, vrouwenonderdrukking, anti westerse gevoelens, maar wel profiteren van de voordelen. Welja, daar kan wel een gebedsruimte voor worden vrijgemaakt.

  • Islam: homohaat, jodenhaat, vrouwenonderdrukking, anti westerse gevoelens, maar wel profiteren van de voordelen. Welja, daar kan wel een gebedsruimte voor worden vrijgemaakt.

  • Hans van Leeuwen

   Je kennis over de Islam is erg zwak. Jouw Islam is vormgegeven door de media, door de Islamhaters.

   Doe jij je best maar om de kerken te verbieden dan; volgens de bijbel moeten homo’s dood worden gemaakt door steniging.

   In de Koran komt hier niets over in terug. Het is alleen een zonde.
   Net als een hetero die seks voor het huwelijk heeft, ook een zonde.

   Over Jodenhaat? Wij haten joden niet!!! Wij haten de ZIONISTEN!!!
   Die moet jij ook haten;) dat zijn de gasten die achter de schermen die alle banken en holdings runnen en al jouw kostenplaatje bepalen…

   “En ieder zn eigen geloof.”
   Lees hoofdstuk 109 maar uit de KORAN!
   Die vind je niet op telegraaf.nl

   “Www.Kuran.nl”

   En vrouwenonderdrukking? De Islam gaf de vrouw 1400 jaar geleden status tot educatie, gelijkheid, getuigenissen, erfrecht, recht tot eigen handel. Bestudeer de ISLAM. Vanuit de islamitisiche wetgeving is de Amerikaanse wetgeving uit voortgevloeid en de FRANSE, kijk maar meer documentairs aub. Thomas Jefferson had zelfs een eigen KORAN…

   Slaap lekker G…

Comments are closed.