Minister Sigrid Kaag eert verzetsheldin Hannie Schaft met lezing

0

Ieder jaar op de laatste zondag in november vindt de Nationale Hannie Schaft Herdenking in Haarlem plaats. Deze Herdenking is toegankelijk voor iedereen, oud en jong, die stil wil staan bij de offers die werden gebracht door de vrouwen en mannen in het Verzet en de lessen die wij daar vandaag de dag nog steeds uit kunnen trekken.

Dit jaar was de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2019 op zondag 24 november. De herdenking begon om 10.30 uur met een kranslegging op de Erebegraafplaats Overveen. Om 13.00 uur gevolgd door een herdenking met gastspreker in de Groenmarktkerk. Het programma werd omlijst door diverse bijzondere muzikale optredens. Aansluitend was er een stille tocht van de kerk naar het Kenaupark, waar een krans bij het monument ‘Vrouw in het Verzet’ ter nagedachtenis aan Hannie Schaft werd gelegd.

Hannie Schaftlezing
De Hannie Schaftlezing 2019 werd dit jaar verzorgd door Sigrid Kaag. De lezing is onderdeel van de jaarlijkse Nationale Hannie Schaft Herdenking. In haar lezing nam Sigrid de belangstellende aanwezigen mee in haar visie op het belang van (het opkomen voor de) vrijheid, onder meer in een internationale context, met daarbij ook een persoonlijke noot.

Sigrid Kaag (D66) is minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Sigrid Kaag is oud-diplomaat bij de Verenigde Naties en werkte eerder bij Shell. Tevens was zij korte tijd waarnemend minister van Buitenlandse Zaken en daarmee de eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken van Nederland. In 2016 ontving zij de Carnegie Wateler Vredesprijs.

Een reportage van Foto Ad Schaap.