Handhaving op afval scheiden

40

In Haarlem gaan twee handhavers actief controleren op het goed scheiden van afval door bewoners. Zij gaan handhaven op het bijplaatsen van afval naast de ondergrondse containers, maar ook wordt de afvalscheiding in de containers zelf gecontroleerd. Hiermee wil de gemeente steeds beter afval scheiden en foutplegers wijzen op hun gedrag.

In 2017 startte Haarlem met de uitrol van extra containers voor afvalscheiding. Het afvalscheidingspercentage lag toen op 38 %. Inmiddels wordt 48% van het afval gescheiden en is het restafval van 265 kg gedaald naar circa 225 kg per Haarlemmer per jaar. Uit de inzet van handhaving in andere gemeenten is gebleken dat dit een positief effect heeft op het afvalscheidingspercentage en de afname van restafval. De extra handhavers helpen bij de Haarlemse doelstelling restafval verder te verminderen en de grondstoffen uit afval te hergebruiken. Als er teveel restafval zit bij vrachten met bijvoorbeeld papier, plastic, blik en drinkpakken of groente, fruit en tuinafval dan worden deze vrachten afgekeurd voor hergebruik.

Samenwerking handhavers en afvalcoaches
Afvalcoaches spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen en voorlichten over afval scheiden. Zij signaleren waar afval scheiden niet goed gaat en waarom en seinen vervolgens de handhavers in, die dan in actie kunnen komen.

Wat doen de handhavers?
Een half jaar na het plaatsen van de extra containers voor grondstoffen in een wijk zijn er nog veel foutplegers. Mensen die wel scheiden, storen zich hieraan en raken gedemotiveerd. De inzet van handhaving werkt preventief en pakt ook de notoire foutplegers aan. In de afvalstoffenverordening staat dat afval scheiden niet vrijblijvend is. Daarom wordt gecontroleerd op verkeerd aangeboden afval. Bewoners krijgen eerst een waarschuwing voordat ze daadwerkelijk worden bekeurd met een bekeuring van € 104,-. De handhavers werken zowel overdag, ’s avonds als in het weekend.

40 REACTIES

  • Haarlem updates door wie word er dan beslist wat relevant is of niet ? Kan sommige commentaren van vanochtend nergens meer vinden .
   Ik had ook aan gemeente Haarlem gevraagd of dit geld voor heel Haarlem.
   Onze straat is zo klein dat we niet eens grijze rolbakken hebben gehad

  • Dat zijn zaken die helaas door Facebook (software) wordt bepaald. Daar hebben wij geen invloed op. Maar als je bovenin kiest voor alle opmerkingen in plaats van relevante zie je alle opmerkingen en antwoorden hierop terug.

 1. Waarom deze boze emoticons. Er wordt gewoon door onder andere mijn vorige buurvrouw een lamp met lampenkap in gepropt. Te erg voor woorden!! En meer dingen die bij het grof vuil behoren. Perfect deze controle!

 2. Sabine Metselaar en hier gaat alles in 1 bak 🤣 ze moeten stoppen met die groen gekkies. Geschieden afval levert de gemeente juist extra veel geld op (ja ook afval is handel!!)
  Blij dat ik daar niet woon 😜

  • Klopt, maar dit gaat een landelijk dingetje worden.

   Omdat men per huishouden steeds meer afval produceert is het op zich een heel goed idee om gescheiden in te gaan zamelen.
   Omdat scheiden gedeeltelijk geld oplevert hoeven ze de gemeentelijke belastingen niet achterlijk te verhogen.

   Neemt niet weg dat ik een hekel heb aan die lelijke grote grijze bak en het gesleep met mijn restafval🤬

 3. nou laat de binnen kant masr zitten en ruim en beboet de naast gelegen zooi maar eerst!!!
  en LEEG de containers maar is extra
  ik moet met m.n reuma lijf vaak weer terug en DAT is een drama!!! xx

 4. Als de mensen nu eens zelf hun verantwoordelijk namen dan was controle overbodig helaas hebben sommige daar lak aan en we willen toch allemaal een beter Milieu voor onze kinderen en kleinkinderen wij hebben een duobak ik vind dat een uitkomst en ik snap ook wel dat mensen zonder voortuin zo’n bak niet hebben die moeten het zelf wegbrengen naar de containers maar toch je doet het voor een schonere toekomst.

 5. Een goede zaak om te controleren Hoe men dit wil aanpakken is nog even een raadsel want er staan heel veel containers in welke vorm dan ook en het lijkt me voorlopig wat overdreven veel werk voor die twee man / vrouw handhavers. De toekomst zal de effectiviteit leren

 6. Hahahahaha handhaven, ja good luck with that. Lekker spitten tussen de afvalzakken tussen bedorven vlees en zeker hopen dat je weggegooit post kan vinden om diegene te beboeten? Seriously? Hebben we niks beters te doen dan mierenneukers op t afvalscheiden te sturen zodat we die ook lekker kunnen bekeuren? Succes en vooral heel veel plezier toegewenst.

 7. Ja joh. Top. K heb hier om de hoek 2 ondergrondse containers. 1 daarvan is nu een kledingbak geworden. Huisvuilbak in stori g en voila.. 1 berg huisvuilzakken. Ik heb niet eens een scheidingsbak hier gekregen dus… Sorry ik ga zelf geen 3 bakken neer zetten om vervolgens elke 2 dagen een rondje door noord te lopen

 8. Misschien plastic bakken neerzetten met grotere openingen… en op meer plaatsen.. denk dat dat al een hoop gaat schelen. Mensen zijn dan geneigd om.beter hun best te doen.

Comments are closed.