De Vishal: Negen kunstenaars – Negen visies – Eén natuur

0

Van 14 december tot 5 januari is in de Vishal de tentoonstelling Natuurlijk Eigenzinnig te zien. Negen kunstenaars leveren een bijdrage aan de actuele discussie over de toekomst van deze wereld. Ieder op zijn eigen wijze in vorm, kleur en materiaalgebruik. Een ontdekkingsreis, waarin de krachten van de natuur zowel in stijl als in beleving tot uitdrukking komen. Els Hoekstra is curator van deze expositie. Op vrijdag 13 december opent om 17.00 uur Marjan Scharloo, directeur Teylers Museum, de tentoonstelling.

Het gekozen onderwerp, hoewel vaak zo geïnterpreteerd, is niet zomaar een thema. De huidige ‘revival’ in het denken over de natuur houdt in, dat we terugkeren naar authentieke waarden en beelden. Na in Nederland bijna 75 jaar te hebben gewerkt aan een voornamelijk economische invulling van het bestaan, met als enig doel het verwerven van materiële welvaart, zijn we als mens pas de laatste jaren geconfronteerd met de nadelen van een dergelijk bestaan: het uitputten van natuurlijke bronnen, verlies van biodiversiteit, een onvoorstelbare ecologische teloorgang. Het besef dat het zo niet langer kan zonder onnoemelijke schade aan te brengen, houdt in dat we het leven een nieuwe invulling moeten geven. Maar welke? Kunnen we welvaart loslaten? Trekken we ons als mensen iets aan van het uitputten van levensbronnen? Hoe sta je als individu in dit soort processen?

Natuurlijke ontdekkingsreis
Om daar inzicht in te krijgen zijn meerdere ateliers bezocht, gesprekken gevoerd, websites bekeken en is een wensenlijst opgesteld. Na het uitwisselen van ideeën is een groep kunstenaars gevormd voor wie het een prikkel is deze benadering van natuur vorm te geven. Aldus exposeren zij een ontdekkingsreis, waarin de krachten van de natuur zowel in stijl als in beleving tot uitdrukking komen.

Niet de eenling, maar de ideeën van een groep kunstenaars en hun werk kunnen een meerwaarde vormen in het duiden van dergelijke maatschappelijke processen. Verschillen in benadering zijn een intrinsieke bijdrage aan de discussie over de toekomst van deze wereld, waarbij instrumenten van de kunstenaar als vorm, kleur, materiaalgebruik en beleving de uitdaging invullen. Hierbij geïnspireerd door wetenschappelijke oude boeken in het Teylers Museum over o.a Alexander Humbold, Ernst Haeckel en Maria Sybilla Merian. Niet alleen het eindproduct, maar vooral de weg er naar toe is spannend.

Deelnemende kunstenaars
Sylvia Blickman, presenteert natuurnuances in subtiele sieraden.
Erkin maakt olieverfschilderijen met de fijnst mogelijke details. Sylvia en Erkin zoeken op microniveau de subtiele schoonheid van de natuur.
Karola Veldkamp maakt een statement over de bijencultuur met een beeld van honingraad ‘Dar’.
Monique Dukker onderzoekt al schetsend niet alleen de natuur om er verbinding mee te maken, maar geeft ook humor een plaats in haar filmpje ‘Groen’ (te zien op haar website). Op een groot schilderij met pigment van 180 bij 140 cm laat zij de kleur blauw tot leven komen.
Ronald Ruseler komt met verbeeldingskracht: een fors werk, een collage uit de natuur, een ‘La Selva’.
Johan Breuker versterkt de verfijning van de natuur met zijn tekeningen, hoewel je er ook muziek in zou kunnen horen.
Ellen de Vries is rauw (onbewerkt) en eerlijk in haar fotografie.
Sjoerd Buisman komt met oervormen: wie kent een phyllotaxis en sanseveria? Hij stemt zijn te tonen werk af op de werken van de andere kunstenaars.
Els Hoekstra, haar ruimtelijk werk, gevormd met aarde en vuur (raku) is geïnspireerd op zaadbollen. Het is de aankondiging van een nieuwe cyclus van gegeten en uitgepoept worden en dan weer tot bloei komen.

In de Kleine Zaal is van 14 december tot en met 5 januari het werk ‘Tijdsdocument van één boom´ te zien van Iris Box.

www.devishal.nl

Advertentie