Haarlem is samen met Osnabrück bereid vluchtelingkinderen op te vangen

56

Afgelopen week hebben verschillende organisaties Nederlandse gemeenten opgeroepen hun bereidheid uit te spreken om vluchtelingenkinderen uit Griekenland op te nemen.

Het college van Haarlem onderkent de bijzonder schrijnende noodsituatie waarin veel vluchtelingen zich bevinden en ziet ook de extra precaire situatie van alleenstaande kinderen onder de vluchtelingen.

Burgemeester Wienen: “Wij realiseren ons dat naast deze precaire situatie er tegelijk een gebrek is aan reguliere opvangplaatsen voor asielzoekers in Nederland. Wij kijken naar de mogelijkheden om adequaat hulp te kunnen bieden. Daarnaast zijn wij bereid ons aandeel te leveren in de opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen. Het is duidelijk dat dit een gezamenlijk Europees probleem is. Vanuit onze partnerstad Osnabrück is juist daarom gevraagd samen als Europese partnersteden Osnabrück en Haarlem de bereidheid uit te spreken ons aandeel te leveren in de opvang van vluchtelingkinderen in onze landen. Wij willen hier gehoor aan geven en dat aan de verantwoordelijke bewindslieden kenbaar maken. Mocht van dit aanbod gebruik gemaakt worden, dan werken we daarin samen met de instanties die daarvoor landelijk zijn aangewezen. Vanzelfsprekend zullen wij dan ook een beroep doen op de Haarlemse samenleving.

Advertentie

56 REACTIES

 1. Ongelofelijk geen woorden voor!, er zijn zoveel woning zoekende die ook al jaren ingeschreven zijn en betalen ook al jaren inschrijfgeld om een kans te krijgen voor sociale huur woning…deze mensen zijn kansloos..😡

 2. Waar beginnen we in godsnaam aan je zult zien dat dit geen oplossing is maar een groot probleem geeft voor de vele vrijwilligers alsmede voor de inwoners van Haarlem . Waar moet je deze kinderen dan gaan onderbrengen bij het Kruidvat wellicht ? Nee stadsbestuurders waarom overwegen jullie en om welke sociale redenen ?

 3. En als de kinderen hier zijn vinden ze het weer zielig dat ze hier zonder ouders zitten en volgt er dus gezinshereniging!!! Dat er aan die situatie iets gedaan moet worden is duidelijk, maar of dit de manier is vraag ik me af!

  • Johannes Klinkenberg dan nog vraag ik me af of dit de oplossing is. Begrijp me niet verkeerd, maar zou het niet verstandiger zijn om bijvoorbeeld te kijken of deze kinderen geen andere familie (ooms/tantes) hebben in hun eigen cultuur waar ze onder gebracht kunnen worden.

  • Lijkt mij namelijk erg voor die kinderen om en in een compleet andere cultuur te komen en dan ook nog eens helemaal alleen.

  • Dennis Bijleveld ik weet ook niet of dit een goede oplossing is, maar terug de oorlog in is dat zeker niet en langdurig op Lesbos blijven ook niet. Is ook maar de vraag of er familie is en waar die dan is.

 4. 8-10000 betaalbare woningen te kort voor starters en dan gaan weer de vluchtelingen voor. Het is niet meer te begrijpen😡😡😡

  • Loete Landman weeskinderen zonder familie waar ze pleeggezinnen voor zullen zoeken, kost dus exact nul woningen.

 5. Haarlem is helemaal niet bereid, Mr. Wienen. Haarlemmers zijn grotendeels niet zo achterlijk dat ze geloven dat hier moederziel alleen gelaten peuters opgevangen gaan worden. De zgn. AMA’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers) is al een bekend fenomeen in de jaren ’90. Ik heb er zat gesproken in mijn tijd in het AZC (Ripperdakazerne) en kreeg toen een beeld hoe de vork in de steel zat. Daar zaten toen al bijzonder weinig kinderen bij, dus hoe naief kun je zijn anno 2020. Probeer eens niet de held uit te hangen, Jos. Je blijft een grijs muisje, ik trap er niet in. Je waait gewoon met alle stinkende winden mee. Deze stad heeft meer dan genoeg issues om je op te richten, daar hoef je helemaal geen nieuwe bij te zoeken.

 6. Mijn stad is gek geworden, doe eerst wat aan je eigen problemen ipv die van mensen van ver weg…..

 7. Er zijn daar amper kinderen.. Jonge kerels, die hun paspoort hebben weggegooid en roepen dat ze 14 of 15 zijn! Haarlem heef genoeg aan de probleemjongeren, die er al rondlopen en niet in het gareel te krijgen zijn…los dat eerst op, voor je er nieuwe bijneemt! Zorg liever dat er plek komt voor de vele dakloze, die nergens heen kunnen. Misschien een leuke nieuwe actie voor degene die zo graag iets goeds will doen? Neem een dakloze in huis, ipv zo’n gelukzoeker..

  • Lucien Zonneveld gaat om kinderen die op Lesbos zitten, daar zitten kinderen onder de tien zonder ouders of familie.
   En iedereen is een gelukszoeker, elk mens is elke dag bezig zichzelf een gelukkig leven te geven. Deze kinderen zijn slachtoffer van een oorlog. Als er in Nederland een oorlog uitbreekt en we vluchten willen we ook welkom zijn elders.

  • https://www.parool.nl/amsterdam/meerderheid-raad-wil-dat-stad-bijdraagt-aan-opvang-500-kinderen-lesbos~b48ebf5e/

  • Johannes Klinkenberg ik ken het verhaal… Maar Haarlem/Nederland heeft al heel vee vluchtelingen opgenomen… Er zijn meer plekken in europa.. We hoeven niet altijd de eerste of de beste vd klas te zijn.. Toch is het bij mij tegenwoordig :eerst zien, dan geloven… Ook de journaalbeelden zijn niet altijd wat het lijkt. En dat weet ik uit ondervinding..

  • Lucien Zonneveld wij nemen, voor zover ik weet, niet meer vluchtelingen op dan andere landen, vergeet niet dat wij tot de rijkere landen behoren en wij het financieel ook makkelijker aankunnen om deze mensen op te vangen dan andere landen. Griekenland gaat eraan kapot, kunnen wij straks Griekenland weer redden.

  • Johannes Klinkenberg wij zijn wel een kleiner land, en dat rijke is ook voor veel Nederlanders onbegrijpelijk, dat zie jij toch ook. Vraag de mensen in ter Apel maar hoe het daar gaat. Nu komen dan de kindjes, straks weer gezinsverenigingen, met de rest vd familie natuurlijk… Het houdt niet op… Dat Griekenland genaaid is door de EU, is vreselijk en daar moet zeker iets gebeuren.. Straks moet heel Europa gered,doordat heel het zuidelijk halfrond naar Europa wordt gehaald door de EU..

  • Lucien Zonneveld het gaat om weeskinderen, er komt dus geen familie deze kant op want die is er niet, misschien een broertje of zusje. Dit zal gaan om opvang in pleeggezinnen, totaal niet te vergelijken met Ter Apel.

 8. Referendum en dan besluiten wij dat wel voor je.
  Bevolking van Haarlem hoort dit besluit te nemen.
  Gewoon via DigiD, omdat het kan.

 9. Knettergek , waar dan , hoe dan , daklozen genoeg ..de opvang puilt uit en dat zijn dan economische daklozen .. en bij de grens met turkije zie ik alleen mannen . Jonge mannen ..ik weet niet over welke kinderen die hij het heeft

  • Rob Lute gaat om kinderen die op Lesbos zitten, niet bij de grens met Turkije.

  • Rob Lute misschien de nieuwsprogramma’s van de afgelopen tijd kijken, kinderen onder de tien jaar zonder ouders of familie.

  • Johannes Klinkenberg ik zou u met klem willen vragen om hier eens mee te stoppen de plaatselijke op vang puilt al uit , met economische daklozen , en zitten ook kinderen bij , ik kan u het zwart op wit geven ..is nu genoeg ..even ..
   Dank namens vele daklozen en kindertjes die bij de velserpoort zitten .

  • Rob Lute Ik kan niet stoppen met iets dat ik niet doe. Jij ontkent dat er kinderen zijn waar opvang voor nodig is, https://www.parool.nl/amsterdam/meerderheid-raad-wil-dat-stad-bijdraagt-aan-opvang-500-kinderen-lesbos~b48ebf5e/

   En natuurlijk is het niet goed dat er Nederlandse daklozen zijn, dat heb ik niet gezegd.

  • Johannes Klinkenberg ga eens kijken …we hebben geen huizen en opvang ….en je moet niet met 2 maten meten

  • Rob Lute Ik meet niet met twee maten, jij beweert iets dat niet juist is en ik corrigeer je, niet leuk om op een fout gewezen te worden maar gewoon toegeven en de discussie is klaar. Ik zeg nergens dat ik voorstander ben van het opvangen van die kinderen.

  • Johannes Klinkenberg verdiep je eerst eens in de Haarlemse problemen , veel wordt onder de pet gehouden …zo even ook een brief geschreven aan de wethouder
   ze lossen niks op , en dan komen ze met kinderen uit Lesbos . En die ouders dan ..? Nog meer ellende er bij ? . Wachtlijst van 9 jaar op de woninglijst ..lees 9 jaar …

  • Rob Lute er zijn geen ouders, die zijn overleden. Het gaat om weeskinderen zonder familie op een broertje of zusje na. Opvang bij pleeggezinnen. De problemen in Haarlem hebben hier niets mee te maken en dat is een totaal ander onderwerp.

  • Emile Haak nee, bij jouw wel? Dat ik van mening ben dat er een oplossing moet komen wil niet zeggen dat ik die oplossing ben. Maar er zijn ongetwijfeld genoeg mensen te vinden die de ruimte, tijd en liefde hebben om ze op te vangen.

  • Johannes Klinkenberg je lult ik ben zelf dak en thuisloos maar ik ben blank en kan bij niemand terecht

  • Johannes Klinkenberg dus jij weet in welke situatie ik zit man man man kansloos ben jij

  • Emile Haak ik weet dat jíj geen kind bent uit een oorlogsgebied in een vreemd land zonder familie. Dus andere situatie.

  • Johannes Klinkenberg persoonlijk zeg ik je dat we nu even niks moeten opvangen , we hebben problemen genoeg , eerst eens hier de boel op orde , nu even mooi geweest ..!

  • Serge Meijer zodat een paar wkn later pappa mamma opa oma tante neef nicht oom buurman buurvrouw of gewoon het hele dorp naar hier gehaald kan worden.

  • Gaat om weeskinderen waarschijnlijk, Leiden was laatst ook in het nieuws dat ze kinderen willen opvangen, dat ging om kinderen waarvan de ouders niet meer leven en verder geen familie bekend is.

Comments are closed.