Museum Haarlem presenteert Ha(a)rlem Mafia City

0

In de nieuwe expositieruimte Gasthuis is vanaf 6 juni de eerste van een serie bijzondere Haarlemse verzamelingen te zien. De unieke tentoonstelling vertelt het verhaal van het ontstaan van de Amerikaanse maffia in, jawel, de wijk Harlem.

De Haarlemmer Marnix Brendel raakt gefascineerd door de maffia als hij in 1985 op het journaal de neergeschoten maffiabaas Paul Castellano ziet. Brendel is dan 15. Gangsterfilms als The Godfather worden al gauw zijn favoriet.

Twintig jaar later begint hij een verzameling die inmiddels is uitgegroeid tot een van de grootste particuliere maffiaverzamelingen ter wereld. Zij bestaat uit honderden originele foto’s, kledingstukken, opsporingsposters en documenten van de belangrijkste maffiabazen die Amerika gekend heeft. In de tentoonstelling zijn de topstukken uit de verzameling samengebracht.

Ha(a)rlem Mafia City is dagelijks te zien in het Gasthuis van Museum Haarlem aan het Groot Heiligland 47.