Schalkwijk aan Zet uitgesteld tot na de zomer

0

Schalkwijk aan Zet wordt uitgesteld tot na de zomervakantie. De energie voor initiatieven moet nu vooral liggen bij de huidige crisissituatie rondom het coronavirus. Dat betekent niet dat het experiment niet doorgaat. Schalkwijkers met ideeën kunnen daar nu rustig over nadenken en ze later, na de zomervakantie, alsnog indienen op het digitale platform Schalkwijk aan Zet.

Bewoners weten vaak zelf heel goed wat er nodig is om hun wijk mooier, veiliger, gezelliger of duurzamer te maken. Alleen kunnen ze meestal niet rechtstreeks beslissen over waar de budgetten van de gemeente naartoe gaan. Met Schalkwijk aan Zet draait de gemeente het om: Schalkwijkers kunnen zelf ideeën aandragen en met elkaar kiezen waar het geld naartoe gaat. Hiervoor is een totaalbudget van 70.000 euro beschikbaar. Daarmee kunnen meerdere plannenmakers hun ideeën uitvoeren. Het experiment wordt twee keer uitgevoerd in Schalkwijk: een keer in 2020 en een keer in 2021.

De eerste editie zou van start gaan op 21 maart aanstaande. Door het coronavirus wordt het experiment uitgesteld.

De democratische wijkbegroting is eerder al een succes gebleken in Den Haag en Amsterdam. Schalkwijk is gekozen voor het experiment vanwege de energie in de wijk en omdat veel inwoners al bezig zijn met het verbeteren van hun wijk. Als het experiment ook hier een succes wordt, beslist de gemeenteraad over het verder inzetten van de democratische wijkbegroting in de hele stad.

Advertentie