Op pad met kaart en tulpen naar ouderen in Haarlem

0

Vandaag, donderdag 26 maart 2020, verrassen sociaal werkers en vrijwilligers van DOCK Haarlem 1000 ouderen in hun werkgebied Haarlem Oost, Noord en Schalkwijk. Ze gaan op pad met een kaart en tulpen. Een mooi moment in deze coronatijd om bij ‘hun’ ouderen aan te bellen, een praatje te maken en te vragen hoe het gaat. En hen te informeren over de nieuwe bellijn Altijd Contact 088 855 5195.

Irma Hoorn, sociaal werker van DOCK Haarlem, nam het initiatief voor deze actie. ‘Mijn hoofd staat niet stil meer in deze coronatijd nu de wijkcentra zijn gesloten. De eenzaamheid slaat toe en wij proberen dit met man en macht te voorkomen. Ik borrel van de ideeën voor de wekelijkse contactmomenten met de oudere deelnemers van onze groepsactiviteiten. Ik werd op zondag 22 maart wakker met het plan om kaarten langs te brengen.’ Lachend: ‘en dat gaan we gewoon doen. Gaaf toch?!

Iedereen enthousiast
Irma kreeg meteen collega’s, vrijwilligers en jongeren enthousiast. ‘Ik houd van organiseren. Het was even wat werk om het voor elkaar te krijgen, maar met elkaar hadden we het zo geregeld. De bossen tulpen komen van een kweker uit de buurt. Die hebben het nu ook niet gemakkelijk. Rotary Club Haarlem sponsort onze actie. Daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee.

Bellijn Altijd Contact
Op de kaart staat de nieuwe bellijn Altijd Contact, 088 855 5195, voor mensen die even een praatje willen maken of met een vraag zitten. Irma: ‘Samen met collega’s uit andere organisaties vormen we op maandag tot en met vrijdag van 11:00 – 13:00 uur het belteam. Met de kaart stimuleren we dat mensen dit nummer bellen als ze daar behoefte aan hebben.’

Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk ouderen een verrassingsbezoek te brengen. Irma: ‘We blijven buiten staan en nemen de veiligheidsmaatregelen in acht. We leggen de kaart en bos bloemen voor de deur en houden 1,5 meter afstand. Ik verheug me erop.

Advertentie