Nieuwe noodverordening van kracht

Beperk sociale contacten en reis zo min mogelijk

0

In de veiligheidsregio Kennemerland geldt vanaf vandaag, woensdag 14 oktober 2020, om 22.00 uur een nieuwe noodverordening. Hierin zijn de landelijke coronamaatregelen, die het kabinet gisteren aankondigde, formeel geregeld. Het doel van de maatregelen is het aantal sociale contacten en reizen te beperken en hiermee de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Voor gebouwen van groot regionaal belang wordt nu geen uitzondering meer gemaakt op het maximale aantal van 30 personen in binnenruimtes. Daarmee komen de ontheffingen, die een aantal culturele instellingen in deze regio eerder kregen, te vervallen. Verder blijven de recreatiegebieden in Kennemerland ’s nachts verboden terrein, om illegale feesten tegen te gaan.

We zijn in een ernstige situatie terechtgekomen,” aldus Jos Wienen, waarnemend voorzitter van Veiligheidsregio Kennemerland. “Het aantal besmettingen blijft razendsnel stijgen en dat betekent dat onze gezondheidszorg opnieuw onder grote druk staat. De nieuwe maatregelen zijn noodzakelijk om weer grip op het coronavirus te krijgen.”

Horeca gaat dicht
Horecagelegenheden gaan vanaf vanavond dicht; afhalen blijft wel mogelijk. “Dit besluit is natuurlijk een enorme teleurstelling voor de horecabranche,” vervolgt Jos Wienen. “Maar het is één van de maatregelen die hard nodig zijn om het aantal besmettingen omlaag te krijgen. Sporten wordt om dezelfde reden sterk beperkt en evenementen worden afgelast. Na acht uur ’s avonds mag er ook geen alcohol meer verkocht worden. Dit om te voorkomen dat de kroeg zich naar thuis verplaatst.

De veiligheidsregio roept iedereen op: houd u aan de maatregelen en volg de basisregels op. Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar en blijf thuis bij klachten, of wanneer u in afwachting bent van uw testresultaat. Jos Wienen: “Het is noodzakelijk dat we drukte vermijden, zoveel mogelijk thuis werken en de sociale contacten tot een minimum beperken. Ik roep iedereen op hierin zijn of haar eigen verantwoordelijkheid te nemen. Samen kunnen we er voor zorgen dat besmettingen dalen en de druk op de zorg afneemt.

Regionale maatregelen
In recreatiegebieden Spaarnwoude, De Groene Weelde, het Haarlemmermeerse Bos en Toolenburgerplas is het niet toegestaan om tussen 22:00 uur en 06:00 uur aanwezig te zijn. Het is hier ook niet toegestaan om geluidsapparatuur of instrumenten te gebruiken, of op de stranden van Zandvoort en Bloemendaal. Deze maatregelen zijn door de veiligheidsregio eerder deze maand ingevoerd om illegale feesten tegen te gaan, omdat het coronavirus op deze feesten gemakkelijk verspreid wordt, en blijven van kracht.

Eerder deze maand kreeg een aantal theaters en concertgebouwen in de veiligheidsregio Kennemerland een ontheffing op het maximum van 30 bezoekers in de grote zaal. Deze ontheffing komt te vervallen door de invoering van de nieuwe landelijke maatregelen.

Overige maatregelen

In het hele land gelden vanaf vanavond de volgende maatregelen:

  • Horecagelegenheden (cafés, restaurants en coffeeshops) gaan dicht, m.u.v. hotels voor hotelgasten, uitvaartcentra en de luchthavens voorbij de security check. Afhalen bij horecagelegenheden blijft mogelijk.
  • Na 20.00 uur ’s avonds mag geen alcohol verkocht of in de openbare ruimte genuttigd worden. Het verkoopverbod geldt zowel in winkels (supermarkten, slijterijen) als thuisbezorgd door bezorgdiensten. Coffeeshops zijn tot 20.00 uur alleen open voor afhalen.
  • Winkels in de detailhandel sluiten om uiterlijk 20.00 uur (m.u.v. levensmiddelenwinkels, zoals supermarkten).
  • Sporten is vanaf 18 jaar alleen individueel mogelijk of in een groep van maximaal 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Kinderen (t/m 17 jaar) kunnen wel blijven trainen of binnen de club een wedstrijd spelen. Sportscholen mogen openblijven.
  • Een groep mensen kan maximaal uit 4 personen bestaan (mensen uit hetzelfde huishouden uitgezonderd), zowel buiten als binnen. Je kunt een boete krijgen wanneer je met meer personen afspreekt (bijvoorbeeld in het park, of op straat).
  • Bezoek thuis wordt beperkt tot maximaal 3 gasten per dag (exclusief kinderen t/m 12 jaar). Het dringende advies is om bijvoorbeeld verjaardagen in kleine kring te vieren, zoals alleen met het eigen gezin.
  • Evenementen zijn niet toegestaan.
  • In binnenruimtes waar mensen op één plaats zijn (zoals een bioscoop of theaterzaal) geldt een maximum aantal personen van 30. Reserveren is verplicht.
  • Op zogenaamde doorstroomlocaties (zoals bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak. Uitzonderingen hierop zijn detailhandel en markten voor levensmiddelen.
  • Er komt een landelijke mondkapjesplicht voor binnenruimtes (zoals winkels, supermarkten en benzinestations). Deze plicht gold al langere tijd in het openbaar vervoer. Mondkapjes worden ook verplicht in het voortgezet onderwijs, MBO en hoger onderwijs buiten de les. De mondkapjesplicht wordt landelijk juridisch voorbereid; tot die tijd geldt wel het dringende advies om mondkapjes te dragen in binnenruimtes.

De volgende gemeenten behoren tot de Veiligheidsregio Kennemerland: Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort.

- Advertentie -
Vorig artikelNieuwe Jumbo winkel Kruisstraat Haarlem opent binnenkort deuren
Volgend artikelKunstlijn 2020 is geannuleerd
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.