#ÉchtContact bundelt alle initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan in wintermaanden

0

De coronacrisis veroorzaakt veel eenzaamheid bij jongeren en ouderen. Jonge mensen missen hun sociale omgeving en het uitgaansleven. Daarnaast zijn ouderen extra voorzichtig en zien minder mensen. Van de ouderen boven de 75 jaar zegt de helft van de mensen zich eenzaam te voelen. Bij jongeren onder de 25 is dit percentage zelfs 55 procent.

De website echtcontact.nu, een initiatief van de Alliantie Digitaal Samenleven bundelt alle initiatieven tijdens deze wintermaanden om eenzaamheid tegen te gaan. In de wintermaanden en tijdens de feestdagen wanneer je elkaar normaal juist extra opzoekt, is het extra belangrijk om eenzaamheid aan te pakken. De campagne #ÉchtContact roept op om de verbinding met elkaar te blijven zoeken.

Bijna de helft van de jongeren in de leeftijdscategorie tussen 25 en 34 jaar voelt zich eenzamer dan voor de coronacrisis. Bij jongeren onder de 25 is dit percentage zelfs 55 procent. Ouderen worden eveneens hard getroffen door het ‘eenzaamheidsvirus’. In coronatijd is de groep eenzame ouderen verdubbeld. Onder 85 plussers voelt maar liefst tweederde van die groep zich eenzaam.

Meer activiteiten, minder eenzaamheid
Wietske Kamsma, woordvoerder van #ÉchtContact licht toe: “Uit onderzoek van Tilburg University blijkt dat het contact met mensen die verder van je af staan zoals kennissen en buren, belangrijker is dan tot nu toe gedacht werd in het verminderen van het gevoel van eenzaamheid. Hoe meer activiteiten mensen ondernemen, hoe minder eenzaam zij zich voelen.” De campagne #ÉchtContact roept op om open te staan voor elkaar, zodat iedereen gezien en gehoord wordt.

Houd afstand, maar houd #ÉchtContact
We zien om ons heen nu veel prachtige voorbeelden van Écht Contact ontstaan. Alle initiatieven verzamelen we op de actiepagina echtcontact.nu om mensen te inspireren én in beweging te brengen,“ aldus Kamsma. Denk aan postkaarten voor eenzame ouderen, online spelletjes en zelfs digitale kerstborrels- en shows. Kamsma: “Op hun eigen manier draagt iedereen dezelfde boodschap uit: houd afstand, maar houd contact. Écht Contact. Samen kunnen we een heel land in beweging krijgen. Wij inspireren je graag om een steentje bij te dragen aan het terugdringen van de eenzaamheid in Nederland.”

 

- Advertentie -