Herbruikbaar zand voor EK Zandsculpturen in Zandvoort

0

Het Europees Kampioenschap Zandsculpturen in Zandvoort gaat op maandag 3 mei van start. In opdracht van de gemeente Zandvoort voorziet Spaarnelanden de kunstenaars deze week van duurzaam zandsculpturen zand. Dit speciale zand wordt elk jaar na het kampioenschap opgeslagen, zodat het weer kan worden hergebruikt.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Zandvoort ervoor gekozen om, na afloop van het zandsculptuurevenement, het zand op te slaan in depot en het jaar daarop hetzelfde zand weer opnieuw te gebruiken. Dit scheelt in de kosten van zandwinning en aanschaf van het zand, jaarlijkse transportkosten en afvoerkosten naderhand. Door deze aanpak is de zogenaamde “carbon footprint” van een zandsculptuurevenement een van de laagste in evenementenwereld. Het jaarlijkse zandsculptuurevenement in Zandvoort past daarmee als geen ander evenement in het streven naar een schone en milieubewuste badplaats.

Hoekig zand
Het sculptuurzand dat in Zandvoort wordt gebruikt is niet rond, maar hoekig van vorm en afkomstig uit de bedding van de Maas en de Waal. De korrels zijn gezeefd, gewassen en ontdaan van slib en voorzien van een schoongrondverklaring. Dit zorgt ervoor dat de sculpturen stevig zijn en dat vrijwel alles is vorm te geven tot in het kleinste detail.

Als het zand na afloop niet meer wordt ingezet voor zandsculpturen, dan kan het worden gebruikt voor andere doeleinden, zoals de bouw of wegenbouw.

Thema
Het thema van het EK Zandsculpturen dit jaar is “Landschap door het oog van de Meester”, een samenwerking tussen de Zandacademie, de gemeente Zandvoort, Holland Casino en Zandvoort Marketing. www.visitzandvoort.nl/uitagenda/zandsculpturen-festival


 

 

 

- Advertentie -
Vorig artikelZwarte klassieke componisten in de spotlight in nieuwe NTR-podcast ‘Gemiste Sterren’
Volgend artikelGroene initiatieven uit de regio openen SUPmission seizoen 2021
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.